Zvornik: Blizu tri hiljade radnika na protestima

Blizu tri hiljade radnika zvorničke "Alumine" i "Boksita" iz Milića okupilo se danas na protestima u Zvorniku zbog toga što je tamošnji osnovni sud blokirao račune “Alumine” i onemogućio rad te firme.
zvork_protestradnika_alumina

Protest se održava u centru Zvornika, odakle će radnici, kako je najavljeno krenuti u protestnu šetnju.

Na protestima učestvuje oko 1.500 radnika “Alumine”, a iz Milića je u 20-ak autobusa stiglo oko hiljadu radnika “Boksita”.

Prvobitno je bilo planirano da se protest održi pred zgradom Suda, ali su općinske vlasti to zabranile. Ispred zgrade Suda i Općine raspoređene su policijske snage.

Radnici su najavili da će, ako hitno ne dođe do deblokade račina “pravdu potražiti” u Banjoj Luci.

Osnovni sud u Zvorniku je prije 12 dana blokirao račune “Alumine” na zahtjev fočanske firme “Pavgord”, koja traži naplatu potraživanja od 155 miliona KM, koje je ta kompanija ranije za 6,5 miliona eura otkupila od litvanske “UKIO banke”.

Zvornički Osnovni sud odbio je da postupi po nalogu Okružnog privrednog suda u Banjoj Luci, koji je naložio deblokadu računa.

Fočanski “Pavgord” jučer je uputio pismo predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku u kojem je naveo da je spreman da se račun “Alumine” deblokira, ako će njegova firma, po osnovu spornih potraživanja, postati suvlasnik zvorničke firme.

“Pavgord” je, kako je navedeno u pismu, spreman da ponudi, radi što bržeg razrješenja ovih problema, odustajanje od razlučnih prava, kao i smanjenje iznosa potraživanja, a od stečajnog upravnika očekuju priznanje potraživanja u opći isplatni red.

Ta potraživanja “Pavgord” je spreman da ne naplaćuje, nego da ih pretvori u kapital, odnosno postane suosnivač “Alumine”, navodi se u pismu koje je “Pavgord” uputio Dodiku.

Poslije dvosatnog okupljanja radnici su počeli da se razilaze.

(Bportal.ba)

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>