BiH Slider Slider Vijesti

Zvizdić: Vlast formirati na programima u kojima će EU integracije ostati na prvom mjestu

Ambasadori država članica EU u Političkom i sigurnosnom odboru (PSC) Evropske unije, na čelu s predsjedavajućom PSC-a Sofie From-Emmesberger, sastali su se s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, zamjenikom predsjedavajućeg i ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirkom Šarovićem, ministrom pravde Josipom Grubešom i ministrom sigurnosti Draganom Mektićem.

U obraćanju medijima, Zvizdić je kazao da je razgovarano o važnim temama za Bosnu i Hercegovinu, prije svega o EU integracijama i dosegnutoj fazi, kao i o NATO integracijama.

“Ambasadore sam upoznao sa ekonomskim trendovima, reformama koje su provedene. Govorili smo i o sigurnosnoj situaciji u BiH, borbi protiv terorizma, pitanju migranata. Posebno sam skrenuo pažnju na jedan naš utisak da se često govori o tom segmetnu u različitim institucijama EU, a da takvim sastancima ne prisustvuju predstavnici BiH. Smatramo da se tamo vrlo često koriste neargumentirani, netačni podaci, posebno kada govorimo o terorizmu, ekstremizmu ili bilo kojem obliku radikalizacije u BiH”, kazao je Zvizdić.

Govorili su i o pitanjima regionalne sradnje i odnosima sa susjedima. Razgovarali su i o potezima Kosova i uvođenja stopostotnih carina na sve proizvode koji dolaze i BiH. Govorili su i o segmetnu pravosuđa, slobodi medija i ukupnoj političkoj situaciji.

“Moj stav je da vlasti moraju biti formirane na programskim principima, ne na etničkim. Na prvom mjestu moraju ostati EU integracije BiH, kao unutrašnji prioritet mora ostati ekonomski razvoj”, poručio je Zvizdić.

(Bportal.ba/N1/Foto:Vijesti.ba)

Podijeli na društvene mreže!