Tuzlanski kanton

Zvizdić u Gračanici: Ne postoji ‘glavna’ država na Balkanu, svaka mora jedna drugu poštovati

Ocijenio je da spomenute kompanije pokazuju vitalnost, snagu, prepoznatljivost i sposobnost Gračanlija, koje, kako je kazao,  bude nadu za nastavak projekta ekonomskog jačanja BiH.

Govoreći o historijskom putu SDA, kazao je da je ova stranka nastala kao ideja, pokret i potreba Bošnjaka i svih onih koji vole BiH da imaju državotvornu stranku, koja će braniti ideju Bosne i status Bošnjaka.

Smatra da je politički suverenitet bošnjačkog naroda jedna od najvećih tekovina SDA.

Rekao je također da se Bošnjacima pokušava nabaciti stigma da su remetilački faktor na ovim prostorima.

-Dok se veličaju ratni zločinci i koriste provokativni simboli, Bošnjaci koji su preživjeli genocid se optužuju da su ratnohuškaši. Odbacujemo sve takve klevete koje se pojavljuju i to će morati prestati – poručio je Zvizdić.

SDA je, potcrtao je, nepremostiva brana za bilo kakve nasrtaje na suverenitet, teritorijalni integritet i cjelovitost BiH.

Govoreći o formiranju novih političkih partija u BiH, Zvizdić je ocijenio da je na djelu projekt podjele Bošnjaka.

Kad su u pitanju ekonomski parametri u BiH, mišljenja je da ekonomija ove države ide u dobrom pravcu te da je BiH  lider u regionu po mnogim parametrima, da ima najveći izvoz u regionu.

Naveo je također da se bilježi rast prerađivačke industrije, da raste broj turističkih posjeta, te da je u posljednje tri godine otvoreno oko 50.000 novih radnih mjesta.

Zvizdić je stava da SDA mora ostati u kapacitetu koalicionog lidera poslije predstojećih općih izbora, kako bi se svi ovi parametri rasta nastavili.

Poručio je “Istoku i Zapadu” da se prestanu miješati u unutrašnje poslove BiH, naglasivši da ne postoji glavni narod na Blakanu.

– Ne postoji glavna niti liderska država na Balkanu. Postoje ravnopravne, suverene države na Balkanu i svaka mora jedna drugu poštovati – poručio je Zvizdić.

Naglasio je da su prioriteti SDA, između ostalog, EU i NATO savez, navodeći da procesi u tom pravcu idu u dobrom smjeru te poručivši mladima da će živjeti u evropskoj BiH.

Potpredsjednik SDA i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić, govoreći u obraćanju o aktuelnoj političkoj situaciji i formiranju novih političkih partija, ocijenio je da se u SDA dogodila izdaja od ljudi koji su, kako je rekao, “sebe stavili ispred općih interesa“.

Podsjetio je da je TK najmnogoljudniji kanton te da je to kanton s najviše privrednih potencijala.

Govoreći o značaju SDA za BiH, poručio je da je ta stranka jedini zaštitnik stabilnosti i očuvanja ove zemlje, te da je njen temelj.

Između ostalih na ovom skupu obratio se i predsjednik Povjereništva OO SDA Gračanica i predsjednik AM SDA BiH Salko Zildžić, koji je naglasio da su “sve strijele uperene u samo jedan politički projekt, u samo jednu političku ideju, odnosno u SDA”.

Pozvao je simpatizere i članove SDA da se što više uključe, da bi, kazao je, obnovili tu stranku i u oktobru suvereno pobijedili u ovoj općini.

Na javnoj tribini, koju je organiziralo Povjereništvo OO SDA Gračanica, također su se obratili poslanik u Parlamentu BiH i potpredsjednik Povjereništva KO SDA TK Amir Fazlić, poslanik u Federalnom parlamentu Muhamed Ibrahimović, bivši premijer TK i predsjednik Povjereništva OO SDA Banovići Bego Gutić, te bivši ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK Hasan Fehratović.

(Bportal.ba/Fena)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši