Regija i Svijet Regija i Svijet Slider Slider Svijet

“Žuti prsluci” jutros na ulicama Pariza, dočekaće ih 8.000 policajaca i oklopna vozila

Mjesec dana nakon početka njihova pokreta, “žuti prsluci” pripremaju se petu subotu zaredom izaći na ulice, unatoč ustupcima koje im je obećao francuski predsjednik koji je u petak pozvao da smirivanje stanja.

Organizatori su sastavili listu zahtjeva koja je postavljena na Facebooku, te su najavili da će proteste nastaviti dok Macron ne da ostavku. Trenutno su raspoređeni u 15 grupa ali se očekuje da će taj broj rasti.

U Parizu je protest na Trgu Republike zakazan za 14,00 sati. Vlasti se boje nove rizične subote, nakon što je prošle priveden rekordan broj osoba (više od 2000), 320 je povrijeđeno a u više gradova zabilježeni su sukobi i materijalna šteta.

Kako bi se svemu tome suprotstavile, pariške vlasti najavile su da će na ulicama francuske prijestolnice biti raspoređeno 8000 pripadnika snaga reda i 14 blindiranih vozila.

Ulazi u institucije poput Elizejske palače ili nacionalne skupštine bit će zaštićeni, a pariški luksuzni dućani iz grupacije Kering – Gucci, Saint Laurent, Boucheron – bit će zatvoreni. Robne kuće među kojima Galeries Lafayette najavile su da će biti otvorene.

Macron poručio da zemlja treba red i mir

Macron je u petak u Bruxellesu izjavio da Francuskoj “treba mir, red i povratak u normalno funkcioniranje” uoči novog dana mobilizacije “žutih prsluka”.

“Odgovorio sam na traženja žutih prsluka”, rekao je predsjednik nakon europskog summita. “Dijalog se ne ostvaruje zauzimanjem javnih površina i nasiljem”, rekao je.

Nakon protesta tokom četiri subote, obilježenih nasiljem i uništavanjem, neki pripadnici “žutih prsluka” pozvali su na “peti čin” u subotu dok se drugi zalažu za smirenje nakon terorističkog napada na božićnom sajmu u Strasbourgu u utorak navečer koji je odnio četiri života.

Macron je ponovio da je najavio u ponedjeljak u obraćanju Francuzima “jake mjere kao odgovor na legitimne i iskrene zahtjeve u vezi kupovne moći radnika”.

Među tim mjerama su povećanje najniže plaće i smanjenje poreza za penzionere.

(Bportal.ba/Hina)

Podijeli na društvene mreže!