Žrtve takozvane Herceg-Bosne će tužiti Republiku Hrvatsku

Mirzo Ćemalović, sedam puta bio je u logorima HVO-a u kojima je proveo ukupno 320 dana. Izrečene presude čelnicima tzv. Herceg-Bosne (HB), jednim djelom su mu samo satisfakcija, jer ono što je doživio, kaže ništa ne može nadoknaditi, izvještava N1. No, bivši logoraši, tvrdi, bit će ustrajni u tužbama protiv Hrvatske i tražit će naknadu štete.
RTRTFLY

"Žrtve će se konsultovati s pravnicima, koje se bolje razumiju u te propise. Normalno bi bilo da ljudi za 200, 300 dana bar nešto dobiju. Neku nagradu. Pitanje je hoće li biti kolektivna ili individualna", otkriva Ćemalović.

Presudom su kažu zadovoljni, no ne i odlukom suda da je rušenje Starog most bio legitimni vojni cilj. Nedžad Kasumović svojom kamerom zabilježio je trenutak rušenja mosta, a njegova snimka bila je glavni dokaz na suđenju u Haagu.

"Ja sam 8. novembra, upravo ono čemu je govorio i Praljak i o čemu je pisao knjigu i na čemu je temeljio svoju odbranu, snimao granatiranje i nema teoretske šanse da je Stari most mogao biti vojni cilj. To se vidi jer su teško prelazili pješaci, a kamoli da je prošlo neko vojno vozilo", kaže Kasumović.

(Bportal.ba/N1)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>