Znate li: Zašto ne postoji sladoled od grožđa?

Da li ste ikada vidjeli ili probali sadoled od grožđa?
sladoled-slika

Grožđe sadrži veliku količinu vode, zbog čega ukoliko ga zaledite rizikujete da imate komade leda u sladoledu. Ujedno, ako ga spremate kod kuće, grožđe možda možete svesti na gustinu pirea, ali za velike komercijalne svrhe to je skoro nemoguće, upravo zbog količine vode, piše Thrilist, a prenosi B92.

Ljudi nisu navikli na taj ukus, tako da bi pokušaj proizvodnje ovog sladoleda bio veliki rizik, jer ne postoji ni tražnja.

Internetom kruži urbana legenda kako je prvi sladoled od grožđa pokušao da napravi slavni sladoledžija Robert Green još 1876. godine, ali nije uspio zbog prisustva antocijanina, molekula u samom plodu koji sprečava smrzavanje. Nakon vijeka neuspjeha isto je pokušao i Ben iz slavnog lanca poslastičarnica Ben & Jerry's, koji se na ovu nemoguću misiju odlučio kako bi osvojio sestru svog poslovnog partnera.

Ne znajući tačno šta radi, Ben je počeo da dodaje u sladolednu smjesu i kožicu grožđa, što je povećalo nivoe antocijanina i uzrokovalo stvaranje hladnog krema bolje čak i od klasičnog sladoleda. Svoje je otkriće odmah odnio partnerovoj sestri na degustaciju koja se, naravno, oduševila, a dva-tri liza je dala i svom psu. Međutim, na njen i Benov šok, pas se nakon nekoliko trenutaka srušio i uginuo, a dvojac je tek kasnije saznao kako je grožđe za njih izuzetno toksično.

Ipak je ovo samo legenda.

Istina je ova: grožđe jeste toksično za pse, ali ne toliko da životinja umre istog trena i ne dovoljno da se zbog toga zabrani proizvodnja jednog prehrambenog proizvoda, jer bi se na isti način morala zabraniti i čokolada, avokado ili suvo grožđe.

(Bportal.ba)




Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>