BiH Slider Vijesti

Žene žrtve rata pisale zvaničnicima: Spriječite brutalno zastrašivanje u RS-u

Pismo Udruženja “Žena – žrtva rata” prenosimo u cijelosti.

Uvažene ekselencije,

Udruženje koje okuplja silovane i seksualno zlostavljane (žene i muškarce 1992-1995.) izražava duboku zabirnutost po mir i slobodu u Bosni i Hercegovini, posebno nakon postrojavanja u Višegradu terorističkih četničkih paravojnih formacija, Ravnogorskog pokreta iz Srbije, RS-a i Rusije.

Onaj dio stanovništva koji se nakon rata vratio na svoju imovinu, živi u strahu i razmišlja o napuštanju imovine, dok mnogi zbog prijetnji ne smiju ni pomisliti da posjete i obrađuju svoju imovinu.

Iznenađeni smo da niko nije reagirao od zvaničnika Bosne i Hercegovine, uključujući i vas članove Vijeća za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini. Taman se prešuti četničko postrojavanje u Višegradu, mediji najavljuju da u manji entitet Bosne i Hercegovine, dolaze tzv. bajkeri – ruski “Noćni vukovi”.

Vama je poznato da se radi o ruskim terorističkim paravojnim formacijama koji su na američkoj crnoj listi, za koje se zna da su učestvovali na ratnim žarištima u Ukrajini. Njima će se pridružiti članovi srpske terorističke organizacije “Srbska čast”, i njima srodne srpske terorističke četničke organizacije, koje će se navodno objediniti, a sve sa namjerom narušavanja mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, odnosno otvorenih prijetnji cijepanja dijela bh. teritorija Republika Srpska koja je nastala na genocidu.

Njihov moto je obilazak pravoslavnih zemalja, dok maršruta kroz manji bh. entitet u kojem je počinjen genocid, koji počiva na krvlju i kostima nevinih bošnjačkih žrtava, je najavljena kao obilazak “pravoslavne svete zemlje”. Sve ove rusko-srpske terorističke paravojne formacije bliske su predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku, koji je planirao da ključnom kriminalcu vođi “Noćnih vukova” Aleksandru Zaldostanovu uruči priznanje za širenje pravoslavlja.

I danas, 12. aprila 2018. godine nastavlja se obilježavanje ruskih dobrovoljaca koji su učestvovali u ratnim zločinima na području BiH, a posebno Višegrada.

Uvažena ekselencijo, mi, žrtve rata, genocida, brutalnog silovanja, logora…, pozivamo vas da napokon reagirate i vašim utjecajem na zvaničnike u Bosni i Hercegovini spriječite da u ovoj ranjenoj zemlji vršljaju najveći kriminalci današnjice, povratnici sa ukrajinsko-ruskog ratišta.

Uvažene ekselencije, zahtijevamo od Vas da utječete na zvanične institucije u BiH i OHR da sankcionišu sve političare, pojedince i stranke, koji u izbornoj godini u BiH pokušavaju na ovakav brutalan način zastrašivati građane nesrpske nacionalnosti i ponovo činiti etničko čišćenje bh. teritorija – navodi se u otvorenom pismu članica Udruženja “Žena – žrtva rata”.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši