Slider Slider

Željko Komšić: BiH mora provesti sve presude iz Strassbourga

Bosna i Hercegovina u okviru svojih nastojanja za priključenje Evropskoj unijimora u narednom periodu ispuniti sve obaveze koje su propisane evropskom pravom, kazao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

Komšić smatra da BiH time mora osigurati maksimalnu zaštitu individualnih ljudskih prava i osnovnih sloboda, jer je ravnopravnost svih građana i zaštita njihovih individualnih ljudskih prava, jedan od nezaobilaznih temelja Evropske unije.

On je podsjetio, da je upravo evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, utvrđena članom II/2 i II/4 Ustava Bosne i Hercegovine, te da je akt koji ima prednost u odnosu na sve domaće zakone, što svakako uključuje Izborni zakon Bosne i Hercegovine.

Komšić naglašava da ispunjavanje navedenih obaveza u kontekstu poštivanja osnovnih evropskih načela i standarda podrazumijeva provođenje četiri dosadašnje presude Evropskog suda za ljudska prava iz Strasbura u predmetima Sejdić-Finci, Zornić, Pilav i Šlaku.

U tim presudama utvrđeno je postojanje sistemske diskriminacije u Ustavu Bosne i Hercegovine, čime je stvorena obaveza za ovu zemlju, da to svakako mora promijeniti”, kazao je Komšić, ističući da je to i međunarodna obaveza.

“Dodamo li tome i tu činjenicu da je članom 46. Konvencije utvrđena obaveza za zemlje potpisnice, da neizostavno moraju provoditi presude iz Srasbura, pa to stavimo u kontekst člana II/2 Ustava Bosne i Hercegovine, onda postaje jasno da Bosna i Hercegovina ima međunarodnu obavezu provedbe tih presuda, kao i svojim ustavom utvrđenu istovjetnu obavezu”, naveo je član Predsjedništva BiH.

Napominje da nije moguće izvršiti izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine vodeći računa samo o odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, već će se raditi evroatlantskih integracija morat provesti presude Evropskog suda za ljudska prava iz Strasbura, kao i oni dijelovi evropske pravne stečevine koji govore o zaštiti individualnih prava svih građana pojedine zemlje.

Bez toga, kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu postaće veoma upitan, kao i njena sveukupna evropska perspektiva. To će postati jasnije onoga trena kad Evropska komisija objavi svoje mišljenje o eventualnom statusu kandidata za Bosnu i Hercegovinu kao i njene preporuke i mjere, odnosno obaveze koje će Bosna i Hercegovina morati ispuniti na svome evropskom putu”, smatra Komšić.

Dodaje da će sve politike i politički akteri koji daju prijedloge koji su u suprotnosti s evropskom pravnom praksom, evropskim vrijednostima i normama, tada imati priliku da koriguju vlastite stavove ili, u suprotnom, da u cijelosti ponište evropska nastojanja Bosne i Hercegovine vodeći se nekim drugim anticivilizacijskim politikama koje Bosnu i Hercegovinu u potpunosti udaljavaju od Evropske unije.

(Bportal / Radiosarajevo.ba)

Podijeli na društvene mreže!