Željeznice FBiH formirale posebnu komisiju nakon iskakanja voza iz šina

Željeznice Federacije BiH formirale su komisiju za isljeđivanje, u skladu sa Uputstvom o postupku za slučaj vanrednog događaja, nakon sinoćne saobraćajne nesreće, odnosno iskakanja iz šina putničkog BH voza na relaciji Sarajevo-Čapljina.
1000_1512378859Screenshot_12

Stručne ekipe Željeznica FBiH sa potrebnom mehanizacijom nalaze se na mjestu nesreće u cilju uspostave odvijanja željezničkog saobraćaja na ovoj relaciji koji je za sada u prekidu, do daljnjeg. Do konačne normalizacije, željeznički putnički saobraćaj će se odvijati do Mostara, a dalji nastavak putovanja do Čapljine bit će organiziran autobusima, saopćeno je iz Željeznica FBiH.

Po okončanju istrage, javnost će biti detaljnije upoznata o uzrocima i posljedicama ove željezničke nesreće u kojoj je pričinjena znatna materijalna šteta.

1000_1512378842Screenshot_10

Na mjesto nesreće izašli su pripadnici policije, vatrogasci i Hitna pomoć HNK, a istražne radnje jutros će obaviti Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Brzi putnički BH voz na relaciji Sarajevo-Čapljina iskočio je iz šina prilikom nailaska na odron kamena, odnosno stijene na pruzi u mjestu Šurmanci, tri kilometra od Čapljine u nedjelju, 3. decembra, u 19.05 sati. Tom prilikom voz je gurao stijenu ispred sebe i oštetio kolosijek u dužini od 150-160 m, a lokomotiva na vozu se otkvačila od garniture, iskočila i prevrnula se na bok do korita rijeke Neretve. Lokomotiva je za sobom povukla prvi vagon od garniture koji je iskočio prema lokalnoj cesti, te još tri vagona.

1000_1512378850Screenshot_11

U momentu vanrednog događaja u vozu je bilo 26 putnika od kojih niko nije povrijeđen. Svi putnici su zbrinuti i prevezeni do svojih odredišta. U nesreći je povrijeđen mašinovođa B.Š. koji je upućen u Klinički centar u Mostaru i nalazi se van životne opasnosti.

(Bportal.ba)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>