BiH Vijesti

Zelenika: Čović je podijelio Hrvate na bogate i egzistencijalno ugrožene

Ustavni sud BiH odgodio je odlučivanje po zahtjevu predsjedavajuće Predstavničkog doma BiH Borjane Krišto za ocjenu ustavnosti odredbe člana Ustava FBiH, koja utvrđuje da se iz svakog kantona bira najmanje po jedan delegat iz reda svakog konstitutivnog naroda i ostalih u Dom naroda Parlamenta FBiH. Zatražiće i mišljenje OHR-a. Kako tumačite ovakvu odluku Ustavnog suda BiH?

“Ustavni sud BiH očito, pod ogromnim političkim pritiscima odgađa donošenje odluke po apelaciji predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamenta BiH Borjane Krišto te očekivajuće pita za mišljenje ured Visokog predstavnika koji je politički apsolutno i odgovoran za ovakvo stanje, pošto je isto i nametnuo u prošlosti. Što će se dalje događati samo Visoki predstavnik zna.

Na nedavnom skupu u Neumu, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović poručio je da su “Hrvati nedjeljivi i da ih niko neće dijeliti”. Je li upravo Čović taj koji je, svojim prijedlogom izmjena Izbornog zakona BiH, podijelio Hrvate na one u Bosni i one u Hercegovini?

“Akademik Čović je Hrvate prvenstveno podijelio na podobne i nepodobne, na enormno bogate i egzistencijalno ugrožene te u konačnici na one koji zaslužuju živjeti i one koji ne zaslužuju. Rezultati njegove katastrofalne i po hrvatsko nacionalno biće pogubne politike vidljivi su u totalnom privrednom krahu, hirošimskoj demografskoj slici, političkom rasulu te u konačnici surovom siromaštvu.

HDZ BiH traži legitimno predstavljanje u federalnom Domu naroda i Predsjedništvu BiH. RS se zanemaruje. Zašto i šta je cilj takve politike?

“Dragana Čovića nikada i nisu zanimali Hrvati niti je se borio za interese istih, a pogotovo ne onih najugroženih u Republici Srpskoj. Naime, to je čovjek koji je tokom svog života promijenio nacionalnost, vjerska uvjerenja i u konačnici nacionalni jezik. Taj oportunistički politički kameneleon i proračunski parazit uvijek se vodio za novčanim interesima, a narod, u ovom slučaju hrvatski, je samo bio sredstvo. Pošto mu je važnije, u svakom mogućem smislu, interesno prijateljstvo sa Miloradom Dodikom, nije ni za očekivati da će promijeniti stav”.

S druge strane, predsjednik RS Milorad Dodik zalaže se za formiranje trećeg entiteta u BiH i nedavno je poručio da bi to stabilizovalo ovu državu. Kako gledate na ovakav Dodikov stav?

“Pa Milorad Dodik vješto podvaljuje Hrvatima, kao što je to oduvijek i činio. Poručujemo mu da se ne brine za nas i da gleda svoja posla, odnosno nek prvo osigura jednakopravnost hrvatskog naroda u Republici Srpskoj, omogući nesmetani i održivi povratak pa tek onda nek se bavi Hrvatima u FBiH”.

Kakvi su planovi HDZ-a 1990 na predstojećim opštim izborima? Hoćete li ići u zajednički nastup sa drugim strankama?

“HDZ 1990 na predstojećim parlamentarnim izborima ide na pobjedu i borbu za svoj hrvatski narod i dobrobit svih ljudi u Bosni i Hercegovini. Organi stranke će u predstojećem periodu odlučiti i izabrati modalitete izlaska na izbore, no sa sigurnošću Vam mogu kazati da nećemo ići zajedno sa HDZ-ovom HNS listom. Odlučno ćemo se suprostaviti ovom vladajućem zlu koje razara i doslovno desetkuje hrvatski narod ostavljajući ga u surovom siromaštvu i teškoj apatiji. HDZ 1990 poziva sveukupni hrvatski puk, sve što diše hrvatsko da iziđe iz nametnutog oklopa šutnje, da prekine ovaj nacionalni slobodni pad i da nam pomogne da pobijedimo zlo zajedno” kazala je Zelenika za Vijesti.ba.

(Bportal.ba/Vijesti.ba)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši