Zdravko Tolimir 1992. piše Karadžiću i Mladiću: “To što radi Kapetan Dragan u Zvorniku je GENOCID!”

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, danas je na splitskom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina u kninskoj tvrđavi i pri napadu na Glin. Međutim, prema dokumentaciji koje posjeduje "Slobodna Bosna", kapetanu Draganu bi moglo biti suđeoi i pred našim pravosuđem i to za najteže krivično djelo - genocid!
kapetan_dragan11

Postoje brojna svjedočenja da su jedinice koje su na samom početku rata u zvorničkom naselju Divič počinile ratne zločine bile pod komandom Dragana Vasiljkovića. Kapetan Dragan je sa svojim Knindžama iz Srbije prešao u Zvornik preko hidrocentrale. Njegova komanda je bila smještena u motelu Vidikovac na Diviču kod Zvornika, piše Slobodna Bosna.

Osuđeni ratni zločinac pukovnik Zdravko Tolimir, u vrijeme kad je 28. jula 1992. podnio izvještaj Radovanu Karadžiću i Momčilu Krajišniku, spomenuo je Knindže Kapetana Dragana.

“Kod mnogih formacija tog tipa izražena je mržnja prema nesrpskom narodu i slobodno se može ocijeniti da su nosioci genocidnosti u srpskom narodu”, zapisao je tada Tolimir. “Sa područja Srebrenice i Skelana paravojne jedinice predvođene u početku Željkom Ražnatovićem Arkanom, zatim Kapetanom Draganom, a u zadnje vrijeme na čelu sa izvjesnim Pekijem, ukrale su robu i materijalna dobra vrijednosti 30-40 miliona DM (npr. oko 10 tona srebra, 3-4 tone cinka, apoteku lijekova itd.) što je sve prebačeno u Srbiju”, optuživao je Tolimir.

kapetan_dragan1

List The Australian 2009. godine objavio je ispovijest Džemile Subašić, koja je optužila Vasiljkovića da ju je jula 1992. godine u hotelu Vidikovac u Zvorniku nekoliko puta silovao. Njena potresna ispovijest bila je razlog da ekipa emisije “Foreigen Correspondent” australijske državne televizije ABC posjeti BiH i Hrvatsku i snime dokumentarac o Kapetanu Draganu. Pored ispovijesti hrvatskih zatvorenika koje je Vasiljković lično tukao, u dokumentarcu govori i Džemila Subašić iz Zvornika, koja je prva Kapetana Dragana optužila za silovenje žena u istočnoj Bosni.

Subašićeva je posvjedočila kako je u julu 1992., nakon što je zarobljena od strane Vasiljkovićevih vojnika, Kapetan Dragan silovao sedam puta tokom nekoliko dana u hotelu Vidikovac u Diviču kod Zvornika. U polusatnoj emisiji Subašić je prepričala više scena užasa. Govorila je i da je iz hotela vidjela leševe ljudi pobijenih u podrumu kako plutaju Drinom. Ispričala je i kako je četvrtu noć od njezinog zarobljavanja vidjela Dragana Vasiljkovića kako sav u krvi i s nožem u ruci urla kako će ih sve pobiti i da niko neće ostati živ.

“Kazala sam mu, molim te nemoj me silovati. Ubij me, ali ne diraj me. Rekla sam mu da sam već silovana u Liplju, ali kazao mi je da gdje može jedan Srbin, mogu svi Srbi”, ispričala je Džemila.

Optuženi Branko Grujić, kome se u slučaju “zvorničke šestorke” sudilo pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu, kazao je kako su pripadnici jedinice Kapetana Dragana opljačkali prigradsko naselje Divič i sva dobra prevezli u Srbiju. “Dragan Vasiljković je u Diviču imao svoj nastavni centar za obuku i vlasti Zvornika su finansirale i logistički obezbjeđivale taj kamp”, svjedočio je Grujić, ratni predsjednik Privremene vlade Zvornika.

kapetan2

Dragan Slavković, također jedan od optuženih, ispričao je kako su zatvoreni Bošnjaci korišteni kao radna snaga, ne propustivši da navede da su “teritorijalci iz Loznice i pripadnici jedinice Kapetana Dragana opljačkali cijeli Divič”.

Zloglasni Milenko Prodanović Mungos koji se također dovodi u vezu sa zločinima počinjenim u Podrinju u intervjuu datom još 1995. potvrdio je da je odlazio u Skelane “na obuku kod Kapetana Dragana”. Darko Miletić, još jedan pripadnik “zvorničke šestorke”, čak je posvjedočio da je aprila 1992. “Kapetan Dragan došao u Mali Zvornik po naredbi Zorana Sokolovića, tadašnjeg ministra MUP-a Jugoslavije”.

U intervjuu za Slobodnu Bosnu Vasiljković je prije nekoliko godina kazao da je u Zvornik početkom rata došao iz dva razloga. “Jedan je bio da uspostavim kancelariju Fonda Kaptan Dragan. Druga ideja je bila da osnuje kamp kroz koji bi novi regruti prošli kroz obuku sa ciljem da se disciplinuju i dovedu u red”.

(Bportal.ba/Slobo0dna Bosna)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>