Zbunjivanje građana: Pritisak 120 sa 80, ipak jeste normalan

Kriterijumi za visok pritisak su fleksibilni, s tim što treba voditi računa i obratiti pažnju na svakog pacijenta dok se ne pojave komplikacije koje izaziva visok pritisak.
pritisak-mjerenje-4

Nedavno se u medijima pojavila vijest da je Evropsko kardiološko udruženje izdalo nova uputstva, po kojima je normalan pritisak onaj do 140 sistolni (gornji broj u mjerenju krvnog pritiska) i 90 dijastolni (donji broj).

Ovu informaciju provjerili smo i sa stručne strane, a za Bportal.ba o granicama krvnog pritiska, govorio je dr. Elmir Jahić, načelnik Klinike za kardiovaskularne bolesti UKC-a Tuzla.

-Normalan krvni pritisak zavisi od mnogo stanja i oboljenja. Gornji se toleriše od 120 do 140, a donji od 70 do 90. Međutim, kod nekih pacijenata, kao što su dijabetičari, gornji krvni pritisak ne bi smio preći iznad 130 mm živinog stuba. Naravno da je najbolji krvni pritisak 120 - 125 sa 80-pojasnio nam je dr. Jahić.

U SAD 70 posto pacijenata koji se liječe od hipertenzije, odnosno povišenog krvnog pritiska, nisu dobro regulisani. I dalje imaju visok krvni pritisak, iako se smatra da je zdravstveni sistem u SAD iznad svjetskog prosjeka.

-Kod građana SAD pritisak varira i to stanje nije dobro. Obično se zanemaruje i značaj, a i tretman. Povišen krvni pritisak je jedan od najznačajnijih faktora za nastanak moždanog udara, a jedan od 2-3 koja doprinose nastanku srčanog udara. Nepravilna konzumacija lijekova, pušenje, neadekvatne terapije, nažalost, nisu rijetka pojava-pojašnjava Jahić.

Od visokog pritiska u svijetu boluje svaki peti, dok je u BiH prosjek ove bolesti mnogo veći. Ova bolest koja se nekada smatrala bolešću starih, danas je sve prisutnija u drugoj i trećoj deceniji života.

(Bportal.ba)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>