BiH Regija i Svijet Slider Slider Vijesti

Zbog skandala u Banjoj Luci: Plenković traži da Del Vechio dođe na razgovor u Zagreb

Kako nezvanično saznaje reporter N1 Hrvoje Krešić, premijer Plenković zatražio je od ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić da pozove ambasadora Hrvatske iz BiH u Hrvatsku na razgovor. Razlog tome je jučerašnji odlazak ambasadora na svečanost kod Dodika.

Hoće li nakon razgovora u Hrvatskoj del Vechio biti razriješen, doznate će se uskoro.

“Nezvanično smo saznali od vlade da je predsjednik Vlade tražio od ministrice vanjskih i evropskih poslova da pozove Del Vechia na razgovor. Njegovo prisustvo otvara pitanje ko kontroliše ambasadore i vanjsku politiku”, javio je reporter N1 Hrvoje Krešić.

U srijedu, podsjetimo, na svečanom prijemu u Banja Luci povodom obilježavanja neustavnog Dana Republike Srpske, s Miloradom Dodikom susreo se i hrvatski amabasador u BiH Ivan del Vechio.

Osim njega, u Banja Luci bio je jučer i bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider HDZ-a i HNS-a Dragan Čović, a uz njega u delegaciji hrvatskog naroda na svečanoj akademiji prisustvovali su i Vjekoslav Bevanda, dopredsjednik HDZ-a BiH, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora, Davor Čordaš, potpredsjednik HDZ-a BiH, Josip Jerković, potpredsjednik Republike Srpske i Josip Grubeša, ministar pravde BiH.

(Bportal.ba/N1)

Podijeli na društvene mreže!