Slider Slider Tuzlanski kanton Tuzlanski kanton

Zbog SBB-a na pomolu krah “Građanskog bloka” u Tuzlanskom kantonu?

“Građanski blok” kojeg čini pet stranaka koje je SDP kao pobjednik izbora na kantonalnom nivou ostvario u Tuzlanskom kantonu (DF, Naša stranka, SBB, Stranka za BiH) ozbiljno je poljuljan, nakon što je Bahrudin Hadžiefendić, predsjednik kantonalnog odbora SBB-a prošle sedmice podnio zahtjev za razmatranje ulaska PDA-a u vlast zajedno sa SBB-om. Potvrdio je to za RTV Slon Zlatan Begić, predsjednik kantonalnog odbora Demokratske fronte TK.

„Formiranje vlasti sa PDA nije opcija ni za DF, ali ni za „Građanski blok“, odnosno „bh. blok“ i mi ćemo povodom ove situacije održati sastanak „građanskog bloka“ na kojem ćemo razmatrati hoćemo li nastaviti s formiranjem vlasti sa SBB-om ili bez SBB-a. Također, o svemu bi se trebala izjasniti i SDP kao inicijator bloka i sutrašnjeg sastanka, a prema prvobitnim reakcijama mogao bih kazati da ni SDP nije za tu opciju“, kazao je Begić.

Kontaktirali smo i Envera Bijedića, predsjednika kantonalnog odobora SDP TK, koji nije htio komentirati navode koji su se pojavili u medijima, dok Bahrudin Hadžiefendić, predsjednik kantonalnog odbora SBB-a TK, nije želio komentarisati nijedan od navoda.

Jasmin Alić, član regionalnog odbora Naše stranke kaže da ova stranka u TK ima usvojen dokument prema kojem su se obavezali da ni pod koju cijenu u koaliciju neće ući sa SDA ili PDA. Izričitog su stava da će poštovati taj dokument.

Iz Kantonalnog odbora Stranke za BiH TK za RTV Slon kazali su kako bilo koja od pet političkih partija koje čine “građanski blok” imaju pravo predlagati šta god žele pa tako i SBB, ali o svemu bismo se trebali izjasniti poslije zajedničkog zasjedanja o ovoj temi.

“Ukoliko bi morali birati da li ostati u “Građanskom bloku” ili se pridružiti SBB-u i PDA, tada bi formirali kantonalno povjereništvo koje bi procjenilo u kojem pravcu bismo kao stranka išli, mada ja nemam straha da će se “Građanski blok” raspasti, kazao je Mirnes Gušić, nosilac liste SZBiH za Skupštinu TK na proteklim izborima.

Za komentar smo kontaktirali i PDA iz kojeg je portparolka Elzina Pirić, kazala kako nemaju komentara glede novonastale sticuacije, a neće ga ni imati sve dok Pokret demokratske akcije ne bude raspolagao svim neophodnim informacijama na osnovu kojih bi obavijestili građanstvo o daljim koracima.

Svoj komentar dao je i Bego Gutić, predsjednik Kantonalnog odbora SDA TK.

“Ukoliko dođe do poziva o potencijalnoj saradnji između “Građanskog bloka” i SDA, odazvat ćemo se, budući da smo mi i bili inicijatori saradnje sa “Građanskim blokom” jer moramo biti svjesni činjenice da su SDP i SDA okosnica vlasti u ovom kantonu i da bi saradnja ove dvije stranke u bilo kojem obliku značila kvalitetno uspostavljenu vertikalu vlasti na relaciji kanton – Federacija – država”, kazao je Gutić.

(Bportal.ba/RTV Slon)

Podijeli na društvene mreže!