Regija Regija i Svijet Regija i Svijet

Zbog proslave s Dodikom Del Vechio bit će razriješen

Premijer Andrej Plenković zatražio je od potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović Burić da pozove ambasadora Ivana Del Vechia u Hrvatsku.

Ministarstvo je jučer izvijestilo da je Del Vechio pozvan u Zagreb i, kako doznajemo, već je bio kod ministrice Marije Pejčinović Burić gdje je pozvan na konzultacije. Del Vechio je, naime, u srijedu prisustvovao svečanoj akademiji u Banjoj Luci u povodu obilježavanja tzv. Dana Republike Srpske, odnosno “Dana Republike” koji je Ustavni sud BiH još 2015. godine proglasio neustavnim jer je diskriminirajući za Hrvate i Bošnjake, piše Večernji list.

Odlikovan ratni zločinac

Iako su tu banjalučku proslavu ignorisali gotovo svi predstavnici diplomatskog kora u BiH, Del Vechio je, zapravo kao jedini diplomat iz Europske unije, ipak tamo otišao i, prema napisima Novinske agencije Republike Srpske (Srna), navečer srdačno razgovarao s Miloradom Dodikom, predsjedavajućim Predsjedništva BiH. Kako doznaje Večernji list, velika je vjerojatnost da će Del Vechio biti razriješen.

Na istoj proslavi u Banjoj Luci posmrtno je odlikovan ratni zločinac general-major Slavko Lisica ordenom Karađorđeve zvijezde RS-a. Lisicu je, podsjetimo, hrvatsko pravosuđe osudilo na zatvorsku kaznu od 15 godina za ratne zločine na području Šibenika. Proglašen je krivim jer je, kao zapovjednik oklopnih i topničkih jedinica u sastavu Kninskog korpusa, po nalogu Ratka Mladića, u septembru 1991. zapovjedio topničke napade na Šibenik. Isti orden na proslavi u Banja Luci dodijeljen je i srbijanskoj premijerki Ani Brnabić, a prijašnjih godina to odličje dobili su Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik.

Uz Del Vechia je na proslavi bio i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, koji je i inače u dobrim odnosima s Dodikom, pa većina ipak nije toliko iznenađena njegovim odlaskom na tu neustavnu proslavu “Dana Republike”. Ministar uprave i politički sekretar HDZ-a Lovro Kuščević istaknuo je da Čović ima autonomiju i da s njegovim odlukama hrvatski HDZ nema veze. Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je Del Vechio na banjalučku proslavu otišao bez njegova znanja te oštro osudilo i odlikovanje S. Lisice. Ministar branitelja Tomo Medved nazvao je to neprimjerenim postupkom, a ministar odbrane Damir Krstičević (HDZ) samo je kazao da je Del Vechijev potez sramotan. SDP-ovac Arsen Bauk ustvrdio je da je čin ambasadora i Čovića sramotan i apsurdan, zaključivši da Del Vechio mora otići s funkcije ako je samostalno odlučio otići na proslavu u Banju Luku.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić najavio je da zbog toga prekida saradnju s Del Vechijem, a član Predsjedništva BiH iz hrvatskog naroda Željko Komšić u izjavi za Index zapitao se slave li Del Vechio i Čović zločine nad vlastitim građanima. Ni Čović i Del Vechio jučer nisu odgovarali na pitanja novinara Večernjeg lista, no Del Vechio je medijima u BiH samo potvrdio da je bio na spomenutoj proslavi, no i naglasio da nije bio na mimohodu i svečanoj akademiji. Del Vechio je bio ambasador u Izraelu i Poljskoj, a prije i vojni izaslanik RH u Austriji i Švicarskoj te vojni savjetnik u Stalnoj misiji RH pri OESS-u u Beču.

(Bportal.ba/Večernji)

Podijeli na društvene mreže!