BiH Vijesti Vijesti

Zastupnički dom FBiH zakazao tematsku sjednicu, borci opet nezadovoljni

Ova sjednica obećana je demobilisanim borcima prošlog mjeseca kada su održali proteste ispred zgrade Parlamenta. Međutim, danas se grupa njih opet okupila na tom istom mjestu kako bi poručili da nisu zadovoljni zato što sjednica nije zakazana u dogovorenom roku, nego pet dana kasnije, te zato što na dnevnom redu nisu tačke koje su dogovorene.

Materijal na osnovu kojeg će biti vođena rasprava, kako nam je kazao šef Kluba zastupnika SDA Ismet Osmanović, je informacija resornog boračkog ministarstva odnosno pregled svih aktivnosti koje su provedene od 2015. godine.

– Federalni ministar Salko Bukvarević nam je dostavio dosta obiman materijal koji će biti osnova za tu tematsku sjednicu. Vjerovatno će biti doneseni određeni zaključci jer bespredmetno bi bilo raspravljati cijelu sjednicu a ne zauzeti neke stavove. Kakvi će oni biti, ne znam, ali vjerujem da će se kretati u okvirima našeg mogućeg pristupa tim problemima – rekao je Osmanović.

Šef SDA-ovog kluba, u vezi sa zahtjevima demobilisanih boraca, napominje da niko nema ništa protiv registra boraca.

– Problem je što su te evidencije razbacane, pa se radi na njihovom prikupljanju, Niko ne bježi od toga ali to su ti neki problemi što se vuku godinama. I bez zahtjeva boraca za registrom, smatrali smo da ga trebamo imati – kaže Osmanović, koji se nada da će se uskoro pred zastupnicima naći i Nacrt zakona o demobilisanim borcima i Prijedlog zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja FBiH.

U zakonu o demobilisanim borcima predviđeno je 15-ak prava koja su, prema Osmanovićevim riječima, u ovom trenutku moguća. Također, naglašava da su stavovi demobilisanih boraca o ovom dokumentu podijeljeni.

– Zakon o demobilisanim borcima jedni podržavaju, drugi ne. Oni su se pocijepali unutar tog takozvanog bloka zaboravljenih branitelja. Polovina njih je prihvatila zakon, a polovina nije, tako da se oni i dalje fragmentiraju na neke manje skupine – govori Osmanović.

Ovo zakonsko rješenje, kako nam je rekao ministar Bukvarević, još nije upućeno u parlamentarnu proceduru. Prednacrt zakona upućen je kantonalnim skupštinama na mišljenje, ali su samo dvije, Tuzlanskog i Zapadno-hercegovačkog kantona, Ministarstvu za pitanja boraca FBiH poslale odgovor sa sugestijama i prijedlozima za eventualne dopune i izmjene.

Ministar Bukvarević ostala očitovanja očekuje tokom sljedeće sedmice.

– U dopisu smo obavijestili skupštine da ćemo, ukoliko ne odgovore u roku od 30 dana, smatrati da su saglasni sa ovim dokumentom. Nakon što dobijemo povratne informacije iz kantona, zakon mora proći komisiju Ministarstva i ponovo Federalnu vladu jer postoje amandmani koje moramo obraditi i očitovati se o njima – kaže Bukvarević.

Iako ne znaju kakvi će biti rezultati i eventualno usvojeni zaključci na sjednici Zastupničkog doma, predstavnici boraca pozvali su građane i demobilisane borce na masovno okupljanje pred Parlamentom u srijedu.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši