Zastupnički dom FBiH: Novi zakon o PIO komentarisali predstavnici policije i boraca

Na početku rasprave o Nacrtu zakona o PIO u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH prisutnima se obratio predstavnik Unije samostalnih sindikata policije Mirza Hadžiabdić.
1000_1512558701federalni-parlament-06122017-JB-8163

Hadžiabdić je kazao da bi usvajanjem ovog zakona policijskim službenicima penzije bile manje za 25 do 30 posto u odnosu na trenutne. Naglasio je da su svi oni koji su imali mogućnost upisali posebni staž i otišli u penziju prije donošenja novog zakona zbog planiranog umanjenja.

- Smatramo da pitanje penzija policijskih službenika treba riješiti na drugačiji način. To se može uraditi tako da se koefincijent za policijskog službenika množi sa 1,3 ili da se za ovu kategoriju način obračuna utvrdi posebnim propisima - rekao je Hadžiabdić.

Zastupnicima se obratio i Almir Škrijelj iz Koordinacije boračkih udruženja FBiH. On je rekao da se ne slažu sa dijelom zakona koji se odnosi na pripadnike boračke populacije i supruge šehida i poginulih boraca.

Ukazao je na to da su mnoge od njih, posebno iz ruralnih dijelova, izgubile pravo na porodičnu penziju jer u vrijeme kada su napunile 45 godina nisu imale djecu na redovnom školovanju.

- Pozivamo Parlament da ispravi nepravdu prema njima i prihvati ono što je prihvatilo i resorno ministarstvo rada i socijalne politike. Radi se o ukupno 1.100 žena čija su djeca uglavnom nezaposlena i one nemaju život dostojan čovjeka – rekao je Škrijelj.

U toku je rasprava.

(Bportal.ba/Faktor)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>