BiH Slider Slider Vijesti Vijesti

“Zaštitnici” nacionalnih interesa: Dodik i Čović opalili šamar Srbima u FBiH

Inicijativu je predložio zastupnik SDPBiH Denis Bećirović, a odnosi se na Hercegovačko-neretvanski, Livanjski, Zapadnohercegovački i Posavski kanton. Podržalo ju je 27 zastupnika, a osam je bilo protiv.

Inicijativu nisu podržali zastupnici iz HDZ-a BiH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) koji su još jednom pokazali koliko su jake veze i visok stepen usaglašenosti njihovih lidera Dragana Čovića i Milorada Dodika.

Stav HDZ-a BiH po pitanju konstitutivnosti Srba odranije je poznat i malo ko je vjerovatno očekivao drugačiji ishod glasanja kada su ovi zastupnici u pitanju. Međutim, možda je kod Srba u većinski hrvatskim kantonima postojao tračak nade da će Dodik ubijediti svog bliskog prijatelja Čovića da podrži ovakvu inicijativu, ali desilo se suprotno, pa su dva velika “zaštitnika” srpskih i hrvatskih nacionalnih interesa udruženim snagama Srbima u ovim kantonima zadali posljednji udarac.

Na strahu se bogate i opstaju

Lider SNSD-a i budući kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH odrekao se Srba u FBiH i pokazao da rješavanje pitanja njihove konstitutivnosti ne da mu nije u vrhu prioriteta, nego da su mu potpuno nevažni u poređenju sa prijateljem i HDZ-om. Uostalom, oni mu na predstojećim Općim izborima ne mogu donijeti glasove.

U današnjoj izjavi medijima Dodik je ocijenio da Hrvati imaju problem jer su majorizirani u BiH te javno rekao: “Evo ja im dajem saglasnost za treći entitet”.

Vesna Saradžić, delegatkinja u Klubu Srba u Domu naroda Federalnog parlamenta i zastupnica SDP-a BiH u Hercegovačko-neretvanskom kantonu rekla je da su jučerašnjim glasanjem u Parlamentu BiH Dodik i Čović potvrdili svoju konzistentnu politiku.

– Potvrdili su da Dodika nije briga za Srbe izvan RS-a, a Čovića za Hrvate izvan Federacije BiH. Sinoć je izgorjela još jedna srpska kuća u Salakovcu u blizini Mostara, što je treća srpska kuća koja je zapaljena u kratkom vremenskom periodu. Ovo sam i problematizirala na posljednjoj sjednici Skupštine HNK i od MUP-a HNK zatražila izvještaj koji još nisam dobila. Ostaje samo da se pitamo koliko će još ovakvih i sličnih slučajeva biti poslije jasnog protivljenja gospode Dodika i Čovića konstitutivnosti Srba u kantonima sa većinskim hrvatskim stanovništvom, tačnije gdje je većina HDZ, a posebno u HNK gdje su se Srbi vratili u većem broju – kaže Saradžić za Faktor.

I njen kolega Aner Žuljević naglašava da je jučerašnje glasanje u državnom Parlamentu “pokazalo da HDZ BiH u dogovoru sa SNSD-om složno odbija i našu inicijativu o konstitutivnosti Srba u HNK”.

– Dodikova i Čovićeva šovinistička vizija etnoteritorijalnog političkog uređenja BiH je u stvari mehanizam zaštite njihovih dosadašnjih lopovluka. Ništa više od toga. Njihovi politički programi su paljevine, neredi na sportskim terenima, i strah na kojem opstaju i vješto se bogate. Nadam se samo da noćašnje paljenje kuće srpskog povratnika nije završni čin glasanja SNSD-a i HDZ-a u Parlamentu i zvanični početak njihove izborne kampanje – kaže Žuljević za Faktor.

Komentarišući “Dodikovu saglasnost za treći entitet” Žiljević je rekao da “veću političku glupost odavno nisam čuo”.

– Na isti način može dati svoju saglasnost da se nastave razgovori između dvije Koreje ili da na nam se otpiše sav vanjski dug. Taman se toliko Dodik pita oko trećeg entiteta – govori Žuljević.

SNSD-ovci u Drvaru ne žele promjene

Za razliku od zastupnika HDZ-a BiH, zastupnici “devedesetke” podržali su inicijativu na jučerašnjoj sjednici Zastupničkog doma. Diana Zelenika napisala je na svom Facebook profilu da su jučer mnogi pali na ispitu.

– Ukoliko uistinu želimo ravnopravnost svog naroda onda se moramo zalagati za ravnopravnost ostalih naroda i svih građana. Kada ponovno dignem glas za Posavinu i Anex VII to ću učiniti s punim pravom, jer to nudim i tamo gdje ja živim. Ukoliko stvarno želimo ravnoravnost hrvatskog naroda i u RS-u i na prostorima cijele BiH, “de facto” ali i “de jure” istu moramo drugima osigurati tamo gdje smo mi većina – napisala je pored ostalog.

Zastupnici SNSD-a uskraćivanje podrške pravdali su time da državni nivo vlasti nije mjesto odakle treba krenuti ovakva incijativa. Šef njihovog kluba Staša Košarac istaknuo je da “nema političke stranke iz Republike Srpske koja ne dijeli stav da status Srba kao konstitutivnog naroda treba regulisati u svim kantonima u FBiH”, ali da bi trebalo djelovati na nivou kantona i FBiH.

Dodao je i da smatra da predlagač inicijative (SDP) ima kapaciteta da otvori to pitanje u FBiH, ali nije objasnio zašto to ne bi uradio SNSD koji ima trojicu zastupnika u Skupštini Livanjskog kantona, koji su ujedno delegati srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH. Nijedan od njih nikada nije pokrenuo pitanje rješavanja statusa Srba u kantonima sa hrvatskom većinom u FBiH, a imaju mogućnost za to, pa ovo najbolje potvrđuje “iskrenost” obrazloženja Staše Košarca.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši