Slider Slider Tuzlanski kanton Tuzlanski kanton

Zapošljavanje kao na traci: Institucije u TK premrežene kadrovima Mirsada Kukića

Odlazeća Vlada Tuzlanskog kantona, koju predvodi Pokret demokratske akcije (PDA) Mirsada Kukića, na svakoj sjednici vodi intenzivnu kadrovsku politiku. Ono što se trenutno dešava u TK do sada je bilo karakteristično za tek imenovanu izvršnu vlast, ali nikada za tehnički mandat. Imenuju se direktori važnih katonalnih institucija, intenzivno se imenuju novi školski odbori, članovi upravnih odbora, u toku su konkursi za destine pozicija u javnom sektoru.

Nakon Općih izbora vlada je na tri od posljednjih šest sjednica donijela, kako je saopćeno, “više rješenja o razrješenju i imenovanju predsjednika i članova školskih odbora u osnovnim i srednjim školama na području TK”. U tehničkom mandatu donesena je odluka o imenovanju Ibrahima Sarajlića za direktora Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzlanskog kantona, na mandat od pet godina. Također u tehničkom mandatu direktor Muzeja istočne Bosne imenovan je čak dva puta, jednom redovno, a drugi put vršioc dužnosti.

Tehnički mandat

– Bilo u najmanju ruku korektno da vlada u tehničkom mandatu obustavi imenovanja rukovodećih državnih službenika dok se ne konstituiše nova vlast. Međutim, dešava se nešto sasvim suprotno. Ja se ne sjećam da smo u tehničkom mandatu imali ovoliko imenovanja na rukovodeće pozicije i otvorenih konkursa u državnoj službi – kaže Dževad Hadžić, dugogodišnji zastupnika SDP-a u Skupštini TK.

Ova politika, samo je kluminacije onoga što je počelo dolaskom PDA na vlast u TK, nakon smjene vlade Bege Gutića. Najeklatantniji primjer je smjena Edisa Bajića sa pozicije direktora Bosanskog kulturnog centra u Tuzli, vjerovatno najproduktivnije institucije kulture u TK. Bajić je smijenjen jer nije želio preći u PDA i to na brutalan način. Ukinuta mu je pozicija koju je obavljao prije izbora za direktora, a nakon toga je smijenjen i istjeran na ulicu.

Direktor kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP) Amel Mehanović smijenjen je prije isteka mandata, a i njegov grijeh je bio odbijanje da se priključi PDA. Da bi smijenila Mehanovića PDA je morala mijenjati i zakon, ali to za njih nije bio problem. Da se radi o klasičnoj ucjeni dovoljno govori i činjenica da je izvještaj o radu KUIP-a u martu usvojila Vlada TK, ali ga je u julu odbacila Skupština TK i to je bio povod za smjenu. Na tu poziciju došao je Muhamed Šadić, kandidat PDA za Skupštinu TK na posljednjim izborima, kao još jedan u nizu apsurda.

Naplata dugova

Prilikom odlaska s pozicije u februaru ove godine, Bego Gutić najavio je ono što se sada dešava, povećanje javne potrošnje i zapošljavanja u javnom sektoru.

– Dolaze na naplatu dugovi iz predizborne kampanje. To vidimo na primjerima KUIP-a, Civilne zaštite, Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa TK, Arhiva TK, primaju sekretara Komisije za koncesije koje nije postojalo, u MUP-u TK je u toku konkurs za 70 pozicija iako u budžetu TK nema planiranih sredstava za te ljude. Za pomoćnika direktora Službe za zapošljavanje TK doveli su Refika Hankića, koji je bio na listi PDA na posljednjim izborima – kazao je za Faktor Bego Gutić, zastupnik SDA u novom sazivu Skupštine TK.

Gutić smatra da je jedan cilj stvaranje mreže kadrova PDA u javnoj upravi, koji će kasnije vršiti opstrukcije u radu Vlade TK.

– Ja vjerujem da je pozicioniranje kadrova i način da se rukovodi kantonalnim institucijama iz sjene bez obzira na to ko se trenutno nalazi u vlasti. To će biti otežavajuća okolnost za novu vlast i nova Vlada TK će potrošiti najmanje godinu-dvije dana dok te kadrove, koji će sigurno praviti probleme, ne smijeni – kaže Gutić.

Dodajmo i da su samo na posljednjoj sjednici Vlade TK imenovana četiri člana upravnih odbora različitih institucija te privremeni Upravni odbor Narodne i univerzitetske biblioteke “Derviš Sušić” Tuzla.

Omiljeni citat poklonika djela Mirsada Kukića je to do “on zapošljava ljude”. Da tačno je da zapošljava, ali je problem što ih plaća našim novcima.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!