Regija i Svijet Regija i Svijet Svijet Svijet

Zaplakao u sudnici: Oslobođen nakon 27 godina u zatvoru zbog zločina koji nije počinio

– Oni nisu željeli priznati da sam ja nevin. Ja sam nevin, časni sude, uvijek sam to bio. Želim vam se zahvaliti jer se 27 godina borim za svoj život. Hvala vam što spašavate mene i moju porodicu. Potreban je hrabar sudija za ovakvu odluku – rekao je Bunn kojeg su preplavile emocije.

Zaplakao je i tužilac koji je kazao kako su u zatvoru 27 godina imali pogrešnog muškarca, javlja Indenpendent.

Bunn je imao 14 godina kada je osuđen za ubistvo policajca koji nije bio na dužnosti u Brooklynu 1991. godine. On je optužen da je zajedno s tinejdžerom Roseanom Hargraveom prisilio Rolanda Neischera i njegovog partnera Roberta Crossona da izađu iz automobila i zapucaju na njih, a potom su ukrali vozilo. Neischer je preminuo, a Crosson je preživio i bio jedini svjedok.

1000_1526541226bunn

Ovaj slučaj je ponovo otvoren 2016. godine nakon što je otkriveno da je glavni detektiv u ovom slučaju Louis Scarcella koristio lažnu i obmanjujuću praksu dok je radio u NYPD-u. Stotine njegovih slučajeva je ponovo otvoreno i presude su bile potpuno drugačije.

Nakon što je sutkinja pročitala odluku da je Bunn oslobođen, prišao joj je, uhvatili su se za ruke, a on je pognuo glavu i plakao. Sudnicom je odjeknuo aplauz.

– Imali ste samo 14 godina tada. Ovo se nikada nije trebalo desiti – kazala je sutkinja.

Bunn je osuđen i iako se otisci prstiju s mjesta zločina nisu poklapali s njegovim niti s otiscima njegovog prijatelja, a u jednom trenutku Crosson je, kada je svjedočio, opisao zločinca kao muškarca svijetle puti u 20-im godinama.

Oslobođen je i Hargrave koji je tada imao 16 godina.

(Bportal.ba/Indenpendent)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši