Regija i Svijet Svijet

Zamjenik predsjednika Republike Turske: SAD neka odluči da li će ostati saveznik Turske ili će pružati ruku teroristima

Zamjenik predsjednika Republike Turske Fuat Oktay reagovao je na izjavu potpredsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Mikea Pencea o odluci Turske da kupi ruski protivzračni sistem S-400, poručivši mu kako SAD mora donijeti odluku da li će ostati saveznik Turske ili će nastaviti dovoditi u pitanje prijateljstvo između dviju zemalja, javlja Anadolu Agency (AA).

Oktay je putem Twittera reagovao na komentar potpredsjednika SAD-a Pencea u vezi s odlukom Turske da kupi ruski protivzračni sistem S-400.

Pence je danas u Washingtonu poručio kako Turska mora napraviti izbor, da li želi ostati kritični partner najmoćnijeng vojnog saveza u historiji svijeta ili želi dovesti u pitanje sigurnost ovog partnerstva na način da nepromišljenjim odlukama potkopava naš savez.

Oktay je u svom odgovoru Penceu napisao sljedeću poruku:

“SAD mora odlučiti da li želi ostati saveznik Turske ili će dovoditi u pitanje naše prijateljstvo na način što će, ruku pod ruku s terorističkim organizacijama, stavljati nas u tešku situaciju”, poručio je Oktay.

Turska je od 2011. godine intenzivirala jačanje zračnih odbrambenih kapaciteta zbog sigurnosnih prijetnji u regiji.

Nakon propalih pregovora o kupovini američkog protuzračnog sistema Patriot, Turska je 2017. godine odlučila da od Rusije kupi sofisticirani odbrambeni sistem S-400. Takav potez Ankare je izazvao negodovanje Washingtona.

Niz američkih vojnih zvaničnika i analitičara traže da SAD ne isporuči Turskoj avione F-35 ako Turska dobije ruske sisteme S-400. Tvrde da bi tako Rusija indirektno mogla dobiti ključne parametre o američkim bombarderima.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar je kazao kako kupovina ruskog odbrambenog sistema S-400 za Tursku ne predstavlja pitanje izbora, već prijeke potrebe.

(Bportal / Anadolija)

Podijeli na društvene mreže!