Slider Slider Tuzlanski kanton Tuzlanski kanton

Zakazana hitna sjednica Skupštine: Mirsad Kukić pokrenuo “politički puč” u TK?

Skupština TK sazvana je na incijativu trećine zastupnika, dakle najmanje 12, od ukupno 35 koliko broji kantonalno zakonodavno tijelo.

Nezvanično, riječ je o pokušaju Mirsada Kukića da sruši Vladu TK, nakon što je Predsjedništvo SDA uvelo povjereništvo u Kantonalni odbor SDA i tako smijenilo Kukića s pozicije predsjednika.

– Niko od zastupnika SBB-a nije stavio potpis za sazivanje hitne sjednice. Ukoliko zaista bude raspravljano o smjeni Vlade TK mi ćemo glasati onako kako budu glasali koalicioni partneri. Dakle, ako premijer nema povjerenje svoje stranke SDA, onda ćemo mu i pet zastupnika SBB-a uskratiti podršku – rekao je šef Kluba zastupnika SBB-a u Skupštini TK Fuad Hadžimehmedović.

Dodajmo da je Kantonalni odbor SDA u svim svojim odlukama podržavao rad Vlade TK i premijera Bege Gutića. Dakle SDA nije donijela niti jednu odluku kojom se uskraćuje podrška Vladi TK. Amir Fazlić, koji je imenovan za povjerenika u Kantonalnom odboru SDA, danas je potvrdio da i on podržava aktuelnu Vladu TK.

Fazlić je danas zvaničnim pismom zatražio od predsjednika Skupštine Senada Alića da otkaže hitnu sjednicu koju je zakazao za sutra. U pismu Fazlić navodi da bi se na sjednici trebalo raspravljati o povjerenju Vladi TK.

“Podsjećam vas da je Predsjedništvo SDA BiH na jednoj od ranijih sjednica dalo punu podršku Vladi TK i premijeru Vlade Begi Gutiću, a isto tako vam je poznata činjenica da je Izvršni odbor KO SDA TK u nekoliko navrata dao punu podršku Vladi TK. Odredbama člana 80. stav 5. Statuta SDA BiH propisano je da za sva važna pitanja klubovi poslanika SDA su dužni zatražiti i pribaviti mišljenje i stav nadležnih organa Stranke sa tog nivoa, a za stranački važna politička pitanja od nadležnih viših organa Stranke koja su za njih obavezujuća i nepoštivanje istih podliježe odgovornosti. S tim u vezi molim vas u cilju zaštite interesa SDA  otkažete zakazanu sjednicu Skupštine TK , a da sva eventualna pitanja i probleme rješavate u okviru organa SDA” stoji u pismu kojeg je povjerenik KO SDA TK Amir Fazlić uputio Predsjedniku Skupštine TK, Klubu poslanika SDA, premijeru TK, te ministrima SDA u Vladi TK.

28117582_875576839287247_2049043930_n

Dakle, nameće se očit zaključak da svi oni koji pokreću smjenu Vlade na čijem je čelu Gutić, pa bili oni i zastupnici SDA, rade protiv zvanične politike SDA. Dakle, radi se o svojevrsnom “političkom puču” interesne grupe, koja nije vođena interesima određene političke stranke.

Za smjenu Vlade TK potrebno je 18 ruku.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši