Regija Regija i Svijet Svijet

Zagreb i Beograd opet na ratnoj nozi

Da li je Srbiji trebalo da bude uručena protestna nota komšija ili je pak Hrvatska bila ta kojoj je valjalo dostaviti diplomatsko pismo nezadovoljstva? Iako su stvari naizgled vrlo egzaktne i bez mnogo prostora za interpretaciju, razmena diplomatskih nota među susedima još jednom je poprimila obrise afere iliti manipulacije informacijama. O čemu se radi, biće jasnije nakon što podsetimo na uzrok najnovijih trzavica među susedima.

Zabrana ulaska
Desilo se za vikend kada je delegaciji Vojske Srbije zabranjen ulazak u Hrvatsku. Delegacija je, kako je rečeno, trebalo da prisustvuje obeležavanju dana Jasenovačkih novomučenika i bila je najavljena. Međutim, nakon pretresa, članovima delegacije je rečeno, kako prenose ovdašnji zvaničnici, “da oni danas neće ući u Hrvatsku”. Izdata im je zabrana ulaska i vraćeni su u Srbiju.

U dokumentu u kojem se navode razlozi za odbijanje ulaska, naznačeno je da delegacija nema odgovarajuću dokumentaciju kojom bi opravdala svrhu i uslove svog boravka, kao i da nisu dostavljeni na uvid dokazi za putovanje iz drugog razloga. Takođe, iz Hrvatske je poručeno da “vojska ne može ulaziti u zemlju kad joj se hoće, te da je trebalo zatražiti dozvolu”.

Srbija je, očekivano, potpuno drugačijeg stanovišta. U prvim reakcijama, nadležni poručuju da su vojnici hteli da uđu i bez uniformi, odnosno kao neslužbena lica, ali im to nije dozvoljeno, a da je poseta bila najavljena.

Nakon ovih, usledila su brojna prepucavanja danima, da bi u ponedeljak srbijanska ambasadorka u Zagrebu Mira Nikolić bila pozvana u Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske kako bi joj bila uručena protestna nota. Ona odbija da je primi. I to je saopštenje hrvatskih nadležnih službi.

Ovdašnje je potpuno drugačije. Uz demarš stiže i demanti u kome piše da je ambasadorka Srbije u Zagrebu imala zakazan sastanak na inicijativu ovdašnjeg ministarstva i to kako bi ona predala protestnu notu komšijama.

Predstavnici hrvatskog ministarstva odbili su da prime notu Srbije, želeći da uruče svoju, koju je ambasadorka Srbije odbila da primi.

“Ministarstvo spoljnih poslova smatra da postupak Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske da zabrani ulazak i boravak delegaciji Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, a kome je prethodio pretres stvari članova delegacije, i koji je obrazložen nedostatkom odgovarajuće dokumentacije kojom bi se opravdali svrha i uslovi boravka, najblaže rečeno, nije osnovan. Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije bila je najavljena nadležnim organima Hrvatske”, navodi se u noti.

Sloboda kretanja
Dodaje se da Ministarstvo spoljnih poslova Srbije naglašava da je ovakva odluka “u suprotnosti sa osnovnim načelima moderne Evrope, koja predviđa slobodu kretanja ljudi, pravo na očuvanje verske i nacionalne baštine, kao i odavanja poštovanja nevino stradalim pripadnicima jednog naroda”.

(Bportal.ba/oslobođenje)

Podijeli na društvene mreže!