Regija Regija i Svijet Regija i Svijet

Zaev očitao bukvicu Dodiku i Čoviću: „Bošnjaci, Srbi i Hrvati namaju drugu otadžbinu osim BiH“

„Bošnjak mora voditi računa o Srbinu ili obratno, kao i Hrvat za Srbina ili Srbin za Bošnjaka. Svi su rođeni u Bosni i Hercegovini. Niko nema drugu otadžbinu. To im je otadžbina“, rekao je sinoć na N1 televiziji Makedonski premijer Zoran Zaev, ističući kako je ponosan na to što su u Makedoniji na izborima građani makedonske nacionalnosti glasaju za Albance i obratno.

“Naš ideal treba biti ne da zatvaramo granice, već da otvaramo granice. Naš ideal ne treba biti da prekrajamo granice. Naš region mora sarađivati i zbog toga će nas zapadna Evropa više poštovati”.

Zagovaranje otvaranja granica između država u ovom dijelu Evropskog kontinenta za makedonskog premijera znači lakši protok ljudi, roba, usluga i kapitala.

Komentarisao je i mišljenje da bi građanska Bosna i Hercegovina bila unitarna država kojom će vladati Bošnjacii:

“Ma vladat će građani. Predsjednik Parlamenta u Makedoniji je Albanac. Šta fali Makedoniji? Ako je dobar da radi za svaki narod, ne interesuje me je li Makedonac, Albanac, Bošnjak, Srbin ili Rom. Neka bude dobar, neka bude čovjek, neka bude dobar svima. Zašto se boje unitarnosti? Pa svi želimo dati suverenitet Evropskoj uniji. To činimo zbog bolje budućnosti naše zemlje”.

Na opasku da u Bosni i Hercegovini ne izostaje isključiva politička retorika, čelnik makedonske Vlade i Socijaldemokratskog saveza je poručio: “To je politika 19. stoljeća. Mi živimo u 21. stoljeću.”

(Bportal.ba/N1)

Podijeli na društvene mreže!