Tuzlanski kanton Tuzlanski kanton

Zabrinjavajući rezultati polaganja vozačkog ispita u TK: Obuka pojeftinila, kandidati sve lošiji

Tuzlanski kanton prvi je u FBiH počeo proces profesionalizacije ispitnog tijela za polaganje vozačkog ispita i za nekoliko mjeseci tijelo koje će vrednovati rezultate kandidata trebalo bi biti kompletirano.

– Na testovima je prošle godine ispitan 10.251 kandidat, a 8.176 kandidata je steklo uvjerenje o položenom ispitu iz saobraćajnih propisa. Dakle, prolaznost je oko 80 posto i nema neke razlike u odnosu na godinu ranije. Međutim, imamo pad prolaznosti na ispitu iz upravljanja motornim vozilima. Tom ispitu pristupilo je 15.162 kandidata, a položilo ih je 9.890, odnosno 65 posto. Mnogi su polagali više puta, jer je jasno da je mnogo više kandidata za vožnju, nego testove – kaže Emin Rakovac, šef Odsjeka za saobraćajnu edukaciju u Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK.

Pad prolaznosti u Odsjeku za saobraćajnu edukaciju pripisuju padu kvaliteta obuke u autoškolama.

– Od 2012. godine na snazi je pravilnik koji daje slobodu u formiranju cijena osposobljavanja kandidata za polaganje vozačkog ispita. Ranije smo imali propisane minimalne cijene, a sada se ponovo razmatra ista mjera i naloženo je Vijeću ministara BiH da ponovo propiše minimalnu, ekonomski opravdanu cijenu, ispod koje autoškole ne mogu vršiti ospozobljavenje. Srozavanjem cijena, došlo je do srozavanja kvaliteta obuke, jer se pripisani broj sati ne može obaviti po cijeni koju neke autoškole naplaćuju od kandidata – objašnjava Rakovac.

Na području Tuzlanskog kantona djeluje 75 autoškola koje se bave obukom kandidata za polaganje vozačkog ispita. Cijena svih izdataka za polaganje vozačkog ispita, ukoliko kandidat položi iz prvog pokušaja, iznosi oko 1.200 KM.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši