BiH Regija Regija Regija i Svijet Regija i Svijet Svijet Vijesti Vijesti

Weber: Zovko je primjer sukoba interesa

Zastupnica HDZ-a Hrvatske u Evropskom parlamentu Željana Zovko nedavno je poručila da BiH, zemlja iz koje i sama dolazi, prije nego što uđe u EU, prvo mora riješiti pitanje ravnopravnosti hrvatskog naroda.

“Ako nam drugi budu birali člana predsjedništva, onda idemo na dalje blokade, a BiH dijeli 1.000 km granica s EU i Hrvatskom i potencijalno je opasnost za budućnost granica EU ako se ta pitanja ne riješe”, kazala je Zovko, osvrćući se na govor predsjednika Evropske komisije Jean-Claude Junckera u kojem je pozivao da se definiše stav prema proširenju EU na Zapadni Balkan, jer će u protivnom o sudbini Zapadnog Balkana odlučivati drugi.

Njen stav prokomentarisao je za Vijesti.ba njemački stručnjak za politiku EU prema Balkanu Bodo Weber.

“Izjava zastupnice Zovko, koja u svojoj karijeri čas nastupa kao diplomatski predstavnik BiH iz reda hrvatskog naroda, odnosno HDZ BiH, čas kao predstavnik HDZ iz Hrvatske, pokazuje cijelu problematičnost fenomena etnopolitički motivisanog dvojnog državljanstva u Evropi, koji je EU, nažalost, dosljedno ignorisala u svojoj najnovijoj istoriji”, smatra Weber.,

Kako je istakao, radi se o problemu sukoba interesa zbog dvojne lojalnosti prema dvjema država, koje uz to još imaju djelomično konfliktni odnos, uključujući neriješene bilateralne sporove.

“To se lijepo vidi iz izjave zastupnice Zovko, gdje u jednom dijelu govori iz pozicije političkog predstavnika stranke iz BiH, a u drugom, pak, iz pozicije zastupnika Hrvatske u Evropskom parlamentu tj. države članice EU”, zaključio je Weber.

(Bportal/Vijesti.ba)

Podijeli na društvene mreže!