BiH Slider Slider Vijesti Vijesti

Weber: U političkom Berlinu Čović označen kao glavni kočničar

On ističe kako je inicijativa EU za BiH doživjela krah, o čemu je detaljno pisao opsežnoj analizi za Centar za politiku demokratizacije (DPC).

“EU neće pokrenuti novu inicijativu za BiH u izbornoj godini, a vidimo da su na toj pozadini u posljednje vrijeme neki zvaničnici Zapada na svojim turnejama po Zapadnom Balkanu već počeli da zaobilaze BiH”, navodi Weber.

Stoga, očekuje da će se razgovor članova Predsjedništva BiH sa kancelarkom Merkel najviše fokusirati na političku krizu u BiH u vezi sa izbornim zakonodavstvom.

“U političkom Berlinu, kao i u svim važnim zapadnim prestonicama, raste nervoza oko prijeteće političke krize poslije oktobarskih izbora, te ljutnja na Dragana Čovića, koji je sve više identifikovan kao glavni nekonstruktivan faktor koji koči postizanje kompromisa”, naglasio je Weber.

Podsjećamo, članovi Predsjedništva BiH boraviće sutra, 9. maja, u Berlinu, gdje će se sastati sa kancelarkom Merkel.

Ivanić je uoči sastanka rekao da očekuje da će dominantna tema razgovora prvenstveno biti Izborni zakon u BiH jer bi ovo pitanje, ako bi ostalo otvoreno, dugoročno dovelo do opšte nestabilnosti.

“Nadam se da će Njemačka svojim autoritetom pomoći da partneri u FBiH nađu rješenje za Izborni zakon koji je prihvatljiv za sve”, rekao je Ivanić.

Osim o Izbornom zakonu, uvjeren je da će biti riječi i o regionalnim prilikama.

“Treba iskoristiti pozitivan ambijent u odnosima sa Srbijom da bi se pokušalo riješiti pitanje granice”, naglasio je Ivanić.

Susret članova Predsjedništva BiH sa Merkel planiran je od 19.00 sati u njenom kabinetu. Prije sastanka planirano je obraćanje medijima.

(Bportal.ba/Vijesti.ba)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši