Magazin Magazin

VW u centru novog skandala: Dizel testirali na majmunima

Riječ je o tome da je kompanija iz Wolfsburga 2014. učestvovala u eksperimentu u kojem se uz pomoć majmuna testirala štetnost izduvnih gasova iz dizel motora, a koji su označeni kao štetni po ljudsko zdravlje.

Volkswagen je finansirao eksperiment koji je u suštini imao za cilj da dokaže da savremeni dizel motori nisu štetni po zdravlje kao stare generacije.

Naučnici su tjerali deset majmuna da u zatvorenom kontejneru udišu izduvne gasove dizel motora iz “VW bube”, u istraživačkom centru u Albuquerqueju u Novom Meksiku, dok su im pažnju odvraćali crtani filmovi na televiziji.

– Znamo da su naučni metodi korišteni u to vrijeme pogrešni. Bilo bi bolje da smo na samom početku odustali od takvih testova. Molimo za oproštaj zbog ovog lošeg ponašanja i loše procjene pojedinaca – navodi se u izvinjenju Volkswagena povodom ovog otkrića New York Timesa.

Ali ni tu nije kraj afere. Prilikom izvođenja eksperimenta naučnici su manipulisali rezultatima. “Buba” je ispuštala manje isparenja tokom testiranja, kako bi prevarila zvanične testove nivoa štetnih gasova.

Godinu kasnije, Volkswagen je uz pomoć posebnog softvera varao na testovima štetnih gasova dizel motora u SAD-u, što ga je nakon brojnih kazni i vansudskih poravnanja koštalo oko 30 milijardi dolara.

Američki mediji prenose da su ovaj eksperiment podržali i nemački premijum proizvođači Daimler (Mercedes) i BMW, ali je VW predvodio organizaciju uz pomoć Evropskog istraživačkog instituta, piše B92.

(Bportal.ba/B92)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši