Vučićev progon: Zbog oštre kritike vlasti magazin Newsweek Srbija prestaje da izlazi

U Srbiji više neće moći da se čita magazin Newsweek. To je direktna posljedica medijskog progona koji sprovodi Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.
news

Istina, ovo mu nije prvi put da zatvara medije, ali je sada na listu svojih žrtava upisao i svjetski poznati magazin Newsweek, koji se, pored Srbije, prodavao i u zemljama regiona.

Iako „Adria medija grupa“ poseduje licencu za objavljivanje ovog renomiranog magazina do kraja 2024. godine za tržište Srbije i Crne Gore, zbog hajke vlasti i zloupotrebe svih institucija, ovaj uticajni magazin će nestati s tržišta.

Svi započeti projekti u okviru Evropske istraživačke mreže, u kojoj su, pored srpskog Newsweeka, najkredibilniji evropski časopisi, ostaće bez učešća beogradskih novinara, koji su do sada dobili mnogobrojne svjetske nagrade.

Javnost u Srbiji je svjedok da vlast, s Aleksandrom Vučićem na čelu, uništava jednu medijsku kompaniju samo zato što izvještava o pogubnim efektima njegove vladavine i zloupotrebama
koje ta vlast čini. Dvomjesečna protivpravna blokada svih računa ove kompanije, koja je uvedena bez obrazloženja, kao i bez preciziranja iznosa nepostojećeg duga ili roka do kog su računi blokirani, dovela je upravo do toga da ovaj renomirani časopis bude ugašen.

Želimir Bojović, šef korporativnih komunikacija u „Adria medija grupi“ i novinar Newsweeka Srbija kaže:

"Videli smo kako su nestali Utisak nedelje, Radio B92 ili kako su „oteti” RTV Studio B i RTV Vojvodina. Gledali smo kako su novinari zbog užasnih pritisaka napuštali medije da se u njih više nikada ne vrate.
Čovek koji je presuđivao medijima krajem devedesetih samo je nastavio da radi ono u čemu najviše uživa, da uništi svakoga ko na bilo koji način kritički govori o njegovoj vlasti. Saznanje da Newsweek Srbija više neće izlaziti zaista se čini zastrašujućim. Nakon ovog poteza vlasti, građani mogu biti sasvim sigurni da je i njihova lična sloboda ugroženija nego ikada pre. Pitanje je samo koliko koraka ima između uništavanja Newsweeka i hapšenja svakoga ko ne misli kao vladajuća stranka i njen predsednik. Siguran sam da će na mnogim mestima u međunarodnoj zajednici, ali i u novinarskim udruženjima ovaj čin shvatiti veoma ozbiljno".

(Bportal.ba)

 

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>