Vučićev ”Informer” širi paniku: Amerikanci žele novi rat na Balkanu

Američki diplomata Brian Hoy Yee, koga nazivaju 'specijalcem za Balkan', ničim izazvan najavljuje novi rat u našem regionu, piše beogradski tabloid Informer blizak predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

brajan

Vučićev Informer piše da se "region suočava sa ozbiljnim spoljnjim i unutrašnjim pretnjama, pa mogu da se dogode protesti i nemiri koji će proizvesti ozbiljne posledice po države Zapadnog Balkana".

Informer piše kako američki diplomata Hoyt Yee smatra da se Zapadni Balkan, pa samim tim i Srbija, suočava sa spoljnim i unutrašnjim prijetnjama koje mogu proizvesti ozbiljne posljedice. Prema njegovim riječima, mogući su protesti i nemiri protiv aktuelnih vlasti u balkanskim državama, pa je Washington spreman da pomogne u borbi protiv destabilizacije.

U interpretacii Informera, to zapraavo znači da "Zapad izaziva novu krizu na Balkanu, prije svega zbog straha od Rusije, kako bi se kasnije pojavio kao spasilac"!

- Region se suočava sa ozbiljnim izazovima, spoljnjim i unutrašnjim prijetnjama koje ako ostanu bez odgovora, mogu proizvesti ozbiljne posljedice. Krhke institucije, slaba vladavina prava i neslobodni mediji omogućavaju korupciju, obeshrabruju investicije i tjeraju građane da emigriraju. Protesti i nemiri mogu da se dogode ako vlade ne ispune svoja obećanja - citira Informer izjavu Briana Hoyta Yeea za podgoričke "Vijesti", na osnovu koje izvodi zaključak kako SAD namjerno destabiliziraju Balkan.

Informeer citira AleksandraPavića, analitičara ruskog Fonda strateške kulture, koji smatra da Hoyt Yee "govori kao član 'duboke države' koja živi od stvaranja i podgrijevanja sukoba širom svijeta, pa i na Balkanu".

- To je jedini način da zadrže uticaj i neće se libiti da koriste sva sredstva. To je i organizovanje protesta i nemira, ali i gore stvari poput podrške teroristima. Hoyt Yee ovo predstavlja kao "predviđanje", ali je jasno da je to prijetnja. To ne znači, međutim, da treba da se odreknemo nacionalnih interesa. Jer alternativa je prihvatanje njihove vizije u kojoj Srbija treba da bude što slabija kako bi lakše mogli da nas kontrolišu - upozorava Pavić.

Bivši potpukovnik KOS Ljuban Karan ocjenjuje da se sada vide jasne namjere SAD-a da se destabilizira region.

- Srbija će biti u središtu sve složenijih dejstava, koja podrazumevaju i ono o čemu Hoyt Yee govori - podsticanje protesta i nemira. Već se vidi da nova taktika podrazumeva američku pomoć u rešavanju onoga što zovu "srpska zavisnost od Rusije". Amerikanci proizvode krize kako bi se kasnije pojavili kao dobronamerni spasioci i prijatelji - zaključuje Karan.

(Bportal.ba/Slobodna Bosna)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>