Regija Regija Regija i Svijet Regija i Svijet

Vučić uoči posjete Hrvatskoj: Srbija želi dobre odnose sa komšijama

Upitan o temi na kojoj insistira premijer Hrvatske Andrej Plenković – ratnoj odšteti, Vučić je rekao da “za nas nema tabu tema, ja samo kažem premijer (Andrej) Plenković će dobiti odgovor”.

On je rekao da će tokom posjete razgovarati sa zvaničnicima Hrvatske, među kojima su Plenković i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, ali i sa predstavnicima Srpske pravoslavne i Katoličke crkve u Hrvatskoj, što je ocijenio da je važno za obje Crkve i narode.

Vučić je rekao da je važno da će sa Grabar Kitarović razgovarati o pitanju nestalih i Srba i Hrvata, ali da je za obje strane najvažnije šta će dogovoriti za budućnost dva naroda.

On je u tom kontekstu pomenuo da su dogovori, koji su postignuti u vrijeme prošlog sastanka, doprinijeli da neki Srbi u Hrvatskoj dobiju struju, a Hrvati u Tavankutu u Srbiji asfaltirane ulice i muzičko odjeljenje u Sonti.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović rekao je ranije jutros da je posjeta Vučića Zagrebu rizična, ali je predsjednik Srbije rekao da ne misli da postoje sigurnosne prijetnje zbog kojih ne bi otišao u Zagreb.

Vučić je kazao i da je mislio da Srbija i Hrvatska imaju samo različito viđenje ratova 1990-ih godina na prostoru Jugoslavije, ali ne i da je to slučaj sa Drugim svjetskim ratom. On je rekao da želi da radi za Srbiju koja je u dobrim odnosima sa komšijama.

– Posao je naš da vodimo Srbiju koja će da bude snažnija, Srbija koja ima bolji odnos sa komšijama, koja ima manji javni dug, takvim putem će Srbija nastaviti – rekao je Vučić.

(Bportal.ba/Anadolija)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši