BiH Vijesti

Vučić s Čovićem: Odnosi Srba, Hrvata i Bošnjaka treba da budu bolji

– Ja sam uvijek radostan kada sam u Mostaru, i važno je da pokažemo koliki značaj ima Mostar.

Vučić je istakao Mostarski sajam izvanredna prilika za privrednu saradnju dviju država, te naglasio da prisustvo više od 60 kompanija iz Srbije pokazuje koliko je za Srbiju značajan Mostar, Hercegovina i BiH.

“Razgovarali smo, kao djelimični predstavnici naših naroda, i o odnosima naših naroda. Odnosi Srba, Hrvata i Bošnjaka treba da budu bolji. Srbija će poštovati BiH, kako bismo u miru i dobrim odnosima gradili bolje ekonomije i gledali u budućnost”, poručio je Vučić nakon sastanka sa članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem u Mostaru.

On je zahvalio Čoviću na pozivu da Srbija bude ovogodišnji partner Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru.

“Govorili o tome kako je važno da prevaziđemo razlike. Hvala Draganu što je pozvao da budemo zemlja partner. Svojim angažmanom smo dokazali koliko nam je značajno. Pozivam Mostarce i Hercegovce da dođu u Srbiju, kao što sam pozvao i građane Srbije da dođu u Hercegovinu. Mislim da je to najbolji način da se gradi budućnost, mir i stabilnost”, istakao je Vučić, naglasivši značaj trgovinske razmjene između BiH i Srbije, uprkos političkim problemima.

On je zahvalio i Mostarcima na gostoprimstvu, konstatujući kako su “samo jedan ili dva bilborda kompanija iz Srbije uništena”.

Dragan Čović je nakon sastanka rekao kako smatra da se otvorena pitanja između država mogu rješiti, te da je razgovarano o suradnji između Hrvata i Srba.

– Želimo poslati poruku da u teškim vremenima drugačije, svjetlije gledamo u budućnost. Našu saradnju, pa i u oblasti robne razmjene možemo unaprijediti. Neka nam ovaj sajam bude prilika za to. Sretan sam što će predsjednik Vučić otvoriti sajam”, rekao je Čović.

Vučić će se nakon Čovića sastati sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i Njegovim preosveštenstvom episkopom zahumsko-hercegovačkim i primorskim Grigorijem, sa kojima će u 16.00 časova posjetiti mjesto izvođenja radova na Sabornoj crkvi Svete trojice u ovom gradu.

Dodik, Vučić i episkop Grigorije će u 16.30 časova razgovarati u zgradi Generalnog konzulata Srbije u Mostaru. Predsjednici Republike Srpske i Srbije u 17.00 časova razgovaraće sa predstavnicima Koordinacionog odbora srpskih udruženja i organizacija u Mostaru.

Za 18.00 časova predviđeno je da Vučić prisustvuje svečanom prijemu koji organizuje Privredna komora Srbije u hotelu “Mepas”.

U 19.00 časova Čović organizuje predsjedničku večeru u ljetnjikovcu “Radobolja”, gdje će, osim Vučića i Dodika, prisustvovati i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, premijeri Bugarske i Hrvatske Bojko Borisov i Andrej Plenković, predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, te predsjedavajuća Predstavničkom doma parlamenta BiH Borjana Krišto.

(Bportal.ba/Vijesti.ba)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši