Regija Regija i Svijet Regija i Svijet

Vučić očajan uoči sastanka u Berlinu: Izabrali su Zvizdića umjesto Dodika

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će se na sastanku u Berlinu najviše govoriti o odnosima Beograda i Prištine, ali je, na osnovu izbora učesnika, predvidio da će Srbija jedina govoriti protiv nezavisnosti Kosova.

On je za televiziju Pink uočio da su na sastanak pozvani slovenački premijer Marijan Šarec i upitao “zašto ne (premijerka Rumunije) Vjorika Danćila” i zašto premijer Hrvatske Andrej Plenković, a ne, na primer, premijer Bugarske Borko Borisov.

“Izabrali su (predsjednika Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisa) Zvizdića, a ne (predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada) Dodika”, ukazao je Vučić.

On je istakao da Dodik ima legitimitet i podsjetio da je imao najviše glasova od svih kandidata u BiH.

Sa tim izborom, jasno je da će naša delegacija biti jedina koja će govoriti protiv nezavisnosti Kosova, ali je naše da se borimo za našu zemlju, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da će Srbija biti u sve težoj poziciji i situaciji po pitanju Kosova, da se borio za razgraničenje, kao nešto za šta Srbija može da se izbori, ali da sada zna da je to nemoguće.

“Buduće generacije će plaćati cijenu našeg neznanja, neodgovornosti i bezobzirnosti onih koji su Srbiju razarali i koji su preko svojih obavještajnih službi i stranih medija rušili ideju kompromisa”, rekao je Vučić i dodao da “Amerikanci nisu ni blizu najgorih po tom pitanju”.

On je istakao da je dao “sve od sebe” da dođe do kompromisa, ali da je shvatio da taj kompromis niko nije želio i da će se možda u budućnosti razumjeti kakvu je historijsku priliku Srbija propustila. Vučić je prenio i da mu je kancelarka Merkel u Davosu rekla da ne zna šta je to što bi u ovom trenutku Srbiji moglo da bude ponuđeno.

Na sastanku u Berlinu će se govoriti i o budućnosti eurointegracija, najavio je Vučić, koji misli da je u zapadnoevropskim zemljama došlo do “zamora proširenjem”, ali se nada da će biti i pozitivnih signala.

“Ivanoviću sam nudio zaštitu, odbio je”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je ubijenom lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću nudio zaštitu, ali da je on to odbio i naglasio da o tome može da posvjedoči njegova partnerica Milena Ivanović.

Vučić je ojasnio da je Ivanoviću nudio da se dvojica žandarma lažno prijave kao državljani Kosova i da ga čuvaju, “ali Oliver nije želio”.

“Rekao mi je da ne brine za sebe, već da govori o tim i tim problemima. Sreća, pa je njegova supruga bila prisutna”, rekao je Vučić.

“Konstantni napadi na moju porodicu”

Vučić je je rekao da postoje konstantni napadi na njegovu porodicu. Upitao je zbog čega je objavljena fotografija njegovog brata Andreja Vučića sa kontroverznim biznismenom sa Kosova Zvonkom Veselinovićem, kada i on ima fotografije sa Veselinovićem i pitao da li treba da ih pošalje.

On je rekao i da se sa Veselinovićem nije vidio proteklih pet godina i konstatovao da je “taj tekst namjestio Đilasov kum, kod svoga kuma”.

“To su radili i sa mojim starijim sinom, stavili su ga na naslovnu stranu Miškovićevih i Đilasovih novina Vremena. Jel’ moj brat bogataš neki? Jel on uzeo 500 miliona ili Đilas? Moj brat živi u istom stanu koji je uzeo prije 20 godina na kredit. Njegov automobil sam ja vozio jedno vrijeme, to je škoda iz 2006. Sve ste lagali”, poručio je Vučić.

On je rekao da su na Twitteru govorili da njegova majka Angelina Vučić u noći kada je bombardovana zgrada Radiotelevizije Srbije nije bila u zgradi, ali da to nije tačno, da je nije sklonio te noći i zahvalio zbog reakcije RTS.

Vučić je dodao i da je ubistvo 16 ljudi u RTS zločin bez presedana i da se nada da će buduće generacije u zemaljama koje su u tome učestvovale, reći da je to zločin.

Govoreći o incidentu u Borči, Vučić je rekao da su osjećanja građana uzburkana, ali da će država zaštiti sve svoje građane, bez obzira na nacionalnost.

(Bportal.ba/N1)

Podijeli na društvene mreže!