Regija Regija i Svijet Regija i Svijet

Vučić najavio uvođenje doživotne zatvorske kazne

Za sva krivična djela minimalne i maksimalne kazne biće povećane od 35 do 50 posto, a uvodi se i doživotna kazna za najteža krivična djela, izjavio je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, javlja Anadolu Agency.

– Za sve će biti od 35 do 50 posto minimalnih i maksimalnih kazni, pri čemu će se brisati granica maksimalne kazne od 20 do 30 godina, a uvodi se institut doživotne kazne zatvora za najteža krivična djela, za višestruke ubice, ubice djece… – kazao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu, nakon sjednice Savjeta za nacionalnu sigurnost kojom je predsjedavao.

Prema njegovim riječima, Srbija sada ima veoma blagu kaznenu politiku, što ne znači da su maksimalne kazne blage, već da one gotovo nikad nisu određivane, već su u najvećem broju bile minimalne.

On je objasnio da će se to odnositi i za prodavanje droge.

– Ne možete ako drugi put budete uhvaćeni da dilujete, tad će dobiti 50 posto maksimalne kazne – kazao je.

Za ubistvo za koje je sad kazna zatvora od pet do 15 godina, biće od deset do 20 godina, dok će za naročito teške oblike, kao što su višestruka ubistva, ubistva u sticaju biti doživotna kazna, naveo je on.

– Mi smo se ovdje ugledali na evropsko zakonodavstvo. Oni su smislili da mi na Balkanu imamo meku kaznenu politiku, a kod njih žestoka… Mi ćemo kao Njemačka, Austrija, pa vi idite tamo, pa radite šta hoćete – istakao je.

On je kazao i da očekuje podršku Evropske unije za ove mjere, jer ako Njemačka može da ima kaznu doživotnog zatvora, zašto ne bi mogla da je ima i Srbija.

Predsjednik Srbije je ocijenio i da sve to nije dovoljno, ukoliko se ne sprovedu još neke reforme u krivičnom zakonodavstvu Srbije, najavivši da će biti uvedeno pravilo da suđenje mora da bude završeno u roku od 12 mjeseci, kao i da će morati da bude osiguran kontinuitet glavnog pretresa.

U ove nove mjere, javnost će imati uvid za dvadesetak dana, naveo je, dodavši da će vidjeti da li će ići u Skupštinu Srbije kao većina narodnih poslanika ili kao Vlada Srbije.

– Mi idemo sa ovakvim mjerama i biće to teška borba. Moj odgovor za sve njih je – država će sve da vas pobijedi, ma koliko da ste povezani u cijelom regionu, mi ćemo pokazati da je država mnogo jača – rekao je.

On je istakao i da je jučerašnja akcija koju su provodili policija i tužilaštvo, a u kojoj je uhapšeno oko 150 osoba, pokazala namjeru države, ne samo da se suoči sa najopasnijim vidovima kriminala u Srbiji, već i da taj kriminal, kao i najteže oblike korupcije, pobijedi.

– Neki od glavnih šefova narko-biznisa u regionu, a ne samo u Srbiji, našli su se na Interpolovim potjernicama, a neki iza rešetaka – naveo je.

O saopćenju organizatora protesta “Jedan od pet miliona” u kome su ga pozvali da javnosti predstavi plan za Kosovo, Vučić je rekao da ne umije da odgovori “onima koji su doveli do jednostranog priznanja Kosova”, te da ne može da gubi vrijeme “na (opozicione političare) Jeremića, Đilasa i Obradovića”.

8Bportal.ba/Anadolija)

Podijeli na društvene mreže!