Regija Regija i Svijet Regija i Svijet

Vučić na vojnoj vježbi: Kada bih rekao šta smo naručili, uveli bi nam sankcije

Stogodišnjicu pobjede u Prvom svjetskom ratu Srbija u subotu obilježava velikom vojnom vježbom “Stoljeće pobjednika 1918-2018”, u kojoj će na deset lokacija širom zemlje sudjelovati 8.000 pripadnika Vojske Srbije sa više od 600 borbenih sistema.

Zapovijed za početak vježbe izdana je jutros u devet sati na vojnom poligonu Pasuljanske livade. Prva aktivnost je bio prikaz zračnog napada u borbenoj skupini, u kojoj sudjeluje šest MIG-ova 29.

“Vatrom, pokretom i silinom udara pripadnici kopnene vojske prikazat će sposobnosti u izvršavanju vatrenih zadataka i spremnost da čuvaju otadžbinu Srbiju, obezbjede mir svim građanima bez obzira na nacionalnu, vjersku i političku pripadnost”, rekao je komandant Kopnene vojske, general-potpukovnik Milosav Simović.

Riječ je o jednoj od najvećih vojnih vježbi u regiji tokom koje će istovremeno na deset različitih područja širom Srbije biti izvedene akcione vježbe bojevim streljivom uz sudjelovanje 100 tenkova, 100 oklopnih borbenih vozila, 100 topničkih i raketnih sistema, te protuzračne odbrane, prenosi Hina.

Tema vježbe je “Priprema i upotreba snaga za reagiranje Vojske Srbije”.

Početku vježbe na vojnom poligonu Pasuljanske livade prisustvuje i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji će, kako je najavljeno, tokom dana s premijerkom Anom Brnabić posjetiti i privremeni poligon na Pešterskoj visoravni.

“Sve od opreme nedostajuće za vas mi ćemo do kraja sljedeće godine sve da obezbijedimo. Slijedi vam sada veća plata, sljedeće godine još veća, pomažemo u stambenom zbrinjavanju. Hvala vam što ste uvijek na braniku naše zemlje”, rekao je Vučić.

Kazao je i da će u narednom periodu stići “još nešto o čemu ne može da pričam, a što je već plaćeno”.

“Kada bih rekao, uveli bi nam sankcije”, kazao je on.

Naveo je i da je tokom vježbe viđeno svih osam aviona Mig-29, što do sada nikada nije zabilježeno.

Prvi program nacionalne televizije (RTS) najavio je da će vježbu od – Titela u Vojvodini, do Pešterske visoravni na teritoriju jugozapadne Srbije, prenositi sa 70 kamera.

(Bportal.ba/Fena/Blic.rs)

Podijeli na društvene mreže!