Regija Regija Regija i Svijet Regija i Svijet Slider Slider

Vučić kontra 9. januara Dana RS: Republika Srpska je Dejtonom stvoreni entitet

“Mi ne želimo da urušavamo vaš teritorijalni integritet, molimo vas da takav odnos imate prema Republici Srpskoj, koja je Dejtonom stvoreni entitet na teritoriji BiH. Mislim da su tu stvari čiste. Imali smo mnogo vremena da razgovaramo i mislim da je svaki razgovor ljekovit”, poručio je jučer Vučić iz Istanbula.

Na ovu Vučićevu izjavu nije reagovao niko pa ni predsjednik RS Milorad Dodik. Međutim, nije tako bilo i Dodik nije ostao bez komentara kada je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, prije samo mjesec i pol, tačnije u decembru prošle godine kazala da Republika Srpska nije nastala 9. januara, već na osnovu Dejtonskog sporazuma te da je taj datum falsifikat, prenose Vijesti.ba.

Dodik je tada odmah reagovao i istakao da 9. januar nije falsifikat, nego originalan datum kada je 1992. godine proglašena Republika Srpska.

Početkom ove godine Dodik je za Sputnjik izjavio sljedeće: “RS je 9. januara formirana kao država i ona će nastaviti da gradi svoj državotvorni karakter”, kazao je Dodik.

Obje tvrdnje, i ona o 9. januaru i RS kao državi, tako su dobile odgovor u jednoj Vučićevoj rečenici – Dejtonom stvoreni entitet na teritoriji Bosne i Hercegovine – kojom se predsjednik Srbije na najočitiji način očitovao u korist tvrdnji koje su potpuno suprotne Dodikovim.

Postavlja se pitanje hoće li Dodik kao i u slučaju izjave Grabar Kitarović hitno reagovati ili ipak ne?

(Bportal.ba/Vijesti.ba)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši