Regija Regija i Svijet Regija i Svijet

Vučić: Hrvatska i Srbija moraju raditi zajedno žele li opstati

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ocijenio je u petak u Davosu da Hrvatska i Srbija moraju imati mnogo bolje odnose ukoliko žele opstati te da cijela regija mora prestati razmišljati o prošlosti i okrenuti se budućnosti.

“Ono što ne ide sjajno, zbog čega nisam sretan, to su politički odnosi u regiji”, rekao je Vučić u izjavi za Hinu i HRT na marginama skupa WEF-a u Davosu.

“Tu uvijek ima bezbroj problema, viška prošlosti i manjka razmišljanja o budućnosti, ali je to valjda karakteristika svih nas i to je ono što ćemo morati mijenjati”, rekao je srbijanski predsjednik, koji je ranije s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem sudjelovao na panelu o zapadnom Balkanu i imao s njim priliku neformalno popričati.

Istaknuo je da su ekonomski odnosi puno bolji od političkog stanja u regiji.

“Ja mislim da Srbi i Hrvati kao narodi, ne samo srpska i hrvatska država, bez obzira na emocije koje nisu uvijek dobre, moraju imati puno bolje odnose ukoliko želimo opstati jedni i drugi”, kazao je i pri tom naglasio da obje zemlje imaju užasnu demografiju i da se jako puno građana iseljava.

“Ako želimo opstati morat ćemo zajedno raditi, morat ćemo se približiti i to će se dogoditi”, rekao je Vučić.

Dodao je da će Hrvati i Srbi naći puteve suradnje kada počnu manje razmišljati kako da “zabiju nož u leđa jedni drugima” i više se okrenu budućnosti. “Ja u to apsolutno vjerujem i ne zato što to govorim pred vama, to govorim svaki dan i u Beogradu”.

(Bportal.ba/Fena)

Podijeli na društvene mreže!