Vučić donio odluku: Ana Brnabić mandatar za sastav nove Vlade Srbije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na konferenciji za medije da će mandatar za sastav nove Vlade Srbije biti Ana Brnabić.
Ana-Brnabic-2

On je naveo da će lider SPS Ivica Dačić "suštinski voditi politički dio", kao i da će biti promjena među ministrima i "jedno ili dva ministarstva više".

Vučić je rekao da je u narednom periodu važno obezbijediti dalje jačanje međunarodnog ugleda kako na Zapadu tako i na Istoku, na putu ka EU, sa Ruskom Federacijom, Kinom...

"Neophodno je sačuvati punu disciplinu u trošenju novca, a povećanjem plaća u javnom sektoru i penzija pokazaće se dosadašnji uspjesi" rekao je Vučić i naveo da premijer mora da se bavi daljim smanjenjem stope nezaposlenosti, a cilj je da bude ispod 10 posto.

Neophodno je da se obezbijedi kontinuitet u politici Vlade Srbije, rekao je Vučić.

Brnabić je 15. mandatar po redu od 1990. godine kada je u Srbiji uveden višestranački sistem.

Mandatar u narednim danima treba da saopći ko su članovi njegovog kabineta, a predsjednica parlamenta treba da sazove sjednicu na kojoj će biti izabrana nova vlada, a novi premijer treba da podnese ekspoze u kome će iznijeti ciljeve i program vlade. Nova vlada trebalo bi da bude izabrana do 23. juna za kada je zakazana inauguracija predsjednika Vučića.

Za izbor vlade treba da glasa većina od ukupnog broja narodnih zastupnika. Nakon izbora predsjednik vlade i njeni članovi polažu zakletvu pred zastupnicima, čime počinje da teče njihov mandat.

Vučić je inače ranije izjavio da zna da je Ana Brnabić homoseksualne orijentacije, ali da ga njena privatna opredijeljenja ne zanimaju, te da ga jedino zanimaju njeni poslovni rezultati i poručio da je Brnabićeva dobrodošla u Vladu Srbije.

(Bportal.ba)

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>