Tuzlanski kanton Tuzlanski kanton

Vrelo u Tuzli: Povećan broj pacijenata i na Panonskim jezerima

U posljednjih nekoliko dana na području Tuzle vladaju visoke temperature, koje su dovele do povećanog broja pacijenata u Hitnoj pomoći. Većina pacijenata se žali na iscrpljenost i sunčanicu, a značajan broj njih dolazi sa Panonskih jezera, koja su tokom cijelog dana pokrivena liječničkim nadzorom.

Važno je istaći da je moguće izbjeći mnoge tegobe koje se javljaju usljed visokih temperatura, pa doktori ponovo upozoravaju, ne samo starije osobe i hronične pacijente, nego sve one koji se kreću po najvećim vrućinama, da iscrpljenost usljed toplote može biti veoma opasna, posebno za vozače.

– Pacijenti se uglavnom kreću u periodu na koji mi upozoravamo, dakle od 10 do 17 sati. Mnogi izlaze vani bez potrebe ili posjećuju Panonsko jezero za vrijeme najvećih vrućina. Uglavnom imaju dehidrataciju organizma, žale se na vrtoglavicu, glavobolju, bolove u glavi, mučninu… Apelujemo na građane, da ukoliko žele da se rashlade, izlaze onda kada sunčevo zračenje nije tako jako i kada nisu previsoke temperature – kaže dr. Selma Mehačević, specijalist urgentne medicine u Hitnoj pomoći Tuzla.

Doktorica dodaje da još nisu imali slučajeva toplotnih udara kod pacijenata, jer do njih dolazi kada je velika vlažnost uz visoku temperaturu, što dovodi do povišene temperaure i smanjenog znojenja, a usljed toga i do kolapsa organizma.

– Visoke temperture dovode do smanjene koncentracije, a usljed toga imamo više saobraćajnih nesreća i slučajeva samopovređivanja. Posebnu pažnju treba obratiti i na klima uređaje, bilo u prostorijama ili automobilima. Prije ulaska u rashlađeno ili veoma zagrijano vozilo trebamo imati period prilagođavanja, a razlika između vanjske i unutrađnje temperature treba biti između sedam i deset stepeni Celzijusa – pojašnjava dr. Mehačević.

Klima uređaji ukoliko se ne koriste s oprezom mogu uzrokovati glavobolju, oštećenje sinusa, probleme s dišnim putevima jer isušuju sluzokožu, a u klimatiziranim prostorija najčešće nema dovoljno kiseonika.

– Visoke temperature teže pogađaju starije osobe i hronične bolesnike, ali nama dolaze i ljudi srednjih godina. Poseban oprez preporučujemo za djecu i trudnice – zaključila je dr. Mehačević.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!