AutoMoto Zanimljivosti

Volkswagen zbačen s trona, proglašen novi “kralj” autoindustrije

Nissan Motor prodao je lani rekordnih 5,82 miliona automobila, a francuski proizvođač Renault SA 3,76 miliona. Mitsubishi ih je prodao 1,03 miliona, pa je tako ta grupa u 2017. ukupno prodala oko 10,61 milion lahkih vozila, prenosi SEEbiz.

Zajedno su ta tri proizvođača automobila premašila rekordni Volkswagenov nivo od oko 10,53 miliona prodanih lahkih vozila, istisnuvši ga sa čelne pozicije u svijetu. Volkswagen uključuje i brendove Audi, Škoda, Seat i Porsche.

Predsjednik Renault-Nissana Carlos Ghosn obećao je da će iskoristiti veliki broj prodanih automobila kako bi udvostručili uštede do 2022. godine na 10 milijardi eura, temeljem povećanja godišnjeg nivoa prodaje na 14 miliona vozila.

Renault, Nissan i još neki proizvođači automobila žele koristiti više standardiziranih dijelova vozila i konsolidirati proizvodne platforme, sa svrhom smanjenja troškova istraživanja i proizvodnje i povećanja profitabilnosti.

I Toyota ima sličan pristup, a paralelno je udružila snage s Mazdom i Suzukijem kako bi kontrolirali troškove razvoja i marketinga električnih automobila i drugih novih tehnologija.

(Bportal.ba/Fena)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši