Regija i Svijet Svijet

Vojska u Venecueli stala uz Madura

 Ministar odbrane Venecuele Vladimir Padrino Lopez je izjavio da je vojska uz predsjednika države Nicolasa Madura, javlja Anadolu Agency.

Lopez je u prijestolnici Caracasu održao sastanak sa zapovjednicima vojnih snaga.

Ministar odbrane je, poslije sastanka, novinarima kazao da se u Venecueli već duže vrijeme uz međunarodnu podršku priprema državni udar.

Istakao je da je vojska Venecuele uz predsjednika Madura.

“Oružane snage Venecuele ne prihvataju šefa države kojeg su nametnule tamne sile i koji je nelegitiman. Naše vojne snage nisu na raspolaganju ni stranoj sili niti vladi koju na demokratski način nije izabrao narod Venecuele”, rekao je Lopez.

Protesti u Venecueli počeli su 10. januara na dan kada je Maduro položio svečanu zakletvu i počeo drugi mandat na funkciji šefa države.

Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro sinoć je saopćio da prekida diplomatske odnose sa SAD-om i dao je rok američkim diplomatama da za 72 sata napuste zemlju.

Uz SAD, opoziciju Venecuele u preuzimanju vlasti podržali su i Brazil, Argentina, Kanada, Čile, Kolumbija, Kostarika, Ekvador, Gvatemala, Panama i Paragvaj. S druge strane, Turska, Iran, Bolivija, Meksiko i još neke zemlje i dalje priznaju legitimitet i podržavaju vlast Madura.

I vlasti Rusije i Kine su jutros optužile zapadne zemlje za miješanje u unutrašnje poslove Venecuele. U reakciji iz Moskve se navodi kako je progresivno ponašanje Zapada prijetnja međunarodnom poretku.

(Bportal/Anadolija)

Podijeli na društvene mreže!