BiH Slider Slider Vijesti

Vodostaj Une, Sane i Bosne opada, pripravno stanje uz Savu koja i dalje raste

Prestanak ili značajno manji intenzitet padavina u gradovima i općinama Unsko-sanskog kantona (USK) u odnosu na prethodna tri dana, omogućio je normalizaciju situacije s poplavama. Vodostaji svih rijeka su u opadanju, pa se i voda koja je poplavila ili prijetila stambenim objektima počela polako povlačiti.

Una u Bihaću je tridesetak centimetara ispod prve kritične tačke, dok je vodostaj Sane u Sanskom Mostu niži za 40 centimetara u odnosu na jučer. Na osnovu toga, iz svih gradskih i općinskih štabova civilne zaštite stižu ohrabrujući izvještaji, naročito iz Sanskog Mosta, Bosanske Krupe, Cazina i Ključa u kojima je bilo proglašeno stanje prirodne nesreće.

„Sa zadovoljstvom možemo konstatirati da je situacija znatno bolja u odnosu na prethodne dane. Voda koja je poplavila ili prijetila stambenim objektima počela se povlačiti, a najviše nas raduje povlačenje vodostaja Sane. Probleme nam još donekle stvaraju podzemne vode, međutim tu reagujemo s pumpama za ispumpavanje vode. Nemamo tačan broj poplavljenih objekata, pa će Komisija odmah na teren po definitivnom povlačenju vode“, rekao je Said Ramić iz Civilne zaštite Sanski Most.

Senad Ždralić iz Civilne zaštite Grada Cazina potvrdio je kako je pedesetak objekata poplavljeno, ali i konstatirao povlačenje vode i deblokiranje nekoliko odsječenih putnih pravaca.

„Jučer smo na osnovu prikupljenih podataka i situacije na terenu morali proglasiti stanje prirodne nesreće, no prestanak padavina je omogućio značajno poboljšanje stanja. Osposobili smo jednu kolovoznu traku na putnom pravcu u Tržačkim Raštelima, a voda se je povukla sa skoro svih blokiranih mostova u nekoliko mjesnih zajednica“, dodao je Ždralić.

Slična situacija je u Bosanskoj Krupi i Ključu, gdje su se također povukle Una i Sana, ali je naglašena poprilična šteta na poljoprivrednim zemljištima i javno – komunalnoj infrastrukturi.

U Bihaću je poplavljeno 46 stambenih i pomoćnih objekata zbog preopterećenosti kanala za odvodnju oborinskih voda. Do izlijevanja Une iz korita u priobalnim područjima nije došlo, tako da je situacija u ovom gradu bila skoro cijelo vrijeme pod kontrolom.

Iz Kantonalne uprave civilne zaštite sada posebno upozoravaju na opasnost pojave odrona i klizišta, a stanovništvu se i dalje preporučuje obavezno prokuhavanje vode prije upotrebe za piće.

(Bportal.ba/Fena)

Podijeli na društvene mreže!