Tuzlanski kanton Tuzlanski kanton

Vlast u TK na čekanju: Dok pet stranaka pregovara, Kukić kadrovira

Iako je u Tuzlanskom kantonu sazvana prva konstituirajuća sjednica kantonalne skupštine u Federaciji BiH, još uvijek se ne nazire formiranje vlasti. Konstituirajuća sjednica prekinuta je nakon dodjele mandata, a iako je od tada prošlo dvadeset dana, još uvijek nisu formirani ni klubova naroda, a kamoli rukovodstvo Skupštine TK.

Podsjećamo, prije sjednice skupštine pet stranaka SDP, DF, SBB, SBiH i NS potpisale su okvirni sporazum, kojim prihvataju da zajednički uđu u formiranje vlasti sa 19 ruku, koliko imaju u Skupštini TK. Međutim, od tada do danas napravljeno je vrlo malo kada je u pitanju dogovor oko podjela glavnih poluga u vlasti.

Kako saznaje portal Faktor iz izvora uključenih u pregovore, u toku je programsko usaglašavanje, ali nikakav dokument nije niti blizu potpisivanja. Kako je rečeno programska platforma preduslov je za bilo kakav dogovor oko podjele resora i bitnih funkcija, a tu se prije svega misli na pozicije premijera, predsjednika Skupštine TK te 12 ministarstava u Vladi TK.

Od pet pomenutih stranaka SDP ima deset zastupnika, DF ima tri, a SBB, SBiH i Naša stranka po dva. Nezvanično, problem u pregovorima su i, kako nam je rečeno, preveliki zahtjevi nekih manjih stranaka, koji ne odgovoraju njihovim izbornim rezultatima.

Ono što definitivno opterećava pregovore oko formiranja vlasti u Tk je i situacija u kojoj svaka od pet stranaka ima ključnu ulogu u formiranju većine. Za formiranje Vlade TK potrebno je najmanje 18 ruku, a pet stranaka ima 19 zastupnika, dakle sa samo dva manje, nema ni većine. Uz potpisan okvirni sporazum pet stranaka u TK slobodno se može reći da formiranje vlasti u ovom momentu nije izvijesno.

Istovremeno, dok je nova vlast na čekanju privatna vlada Mirsada Kukića iz sjednice u sjednicu kadrovira, smjenjuje nepodobne i postavlja svoje kadrove. Samo danas Vlada TK u tehničkom mandatu privremeno je imenovala člana Upravnog odbora Kantonalne agencije za privatizaciju TK, člana Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja TK i člana Upravnog odbora Zavoda za javno zdravstvo TK. Pored toga, data je prethodna saglasnost za razrješenje direktora JU Muzej istočne Bosne Tuzla i za imenovanje vršioca dužnosti direktora JU Muzej istočne Bosne Tuzla.

Doneseno je rješenje o privremenom imenovanju člana Upravnog odbora JU Specijalna biblioteka “Behram – beg” u Tuzli, rješenje o privremenom imenovanju Upravnog odbora Javne ustanove Narodna i univerzitetska biblioteka “Derviš Sušić” Tuzla, te više rješenja o razrješenju i imenovanju predsjednika i članova školskih odbora u osnovnim i srednjim školama na području TK.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!