Vlada TK nakon optužbi Sindikata doktora: Plaća od 3.300 KM je najviše što u ovom trenutku možemo dati

Nakon medijskog istupa predsjednika Saveza strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Rifata Riada Zajida u kojem nedvosmisleno proziva isključivo Vladu Tuzlanskog kantona, Ministarstvo zdravstva Tuzlanskog kantona odlučilo se da reagira i, kako je navedeno, javnosti "predoči vjerodostojne podatke".
strajk-ljekara-u-tuzli

"Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona nema reprezentativnost na području Tuzlanskog kantona i štrajk je pokrenuo „crpeći“ reprezentativnost Saveza strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, koja je u fazi preispitivanja na federalnom nivou. Reprezentativnost ovog kantonalnog sindikata svojom presudom osporile su i pravosudne institucije. Iako nemaju reprezentativnost Kantonalna vlada i Ministarstvo zdravstva TK su do sada održali sedam ili osam sastanaka s predstavnicima ovog sindikata i ni na jednom od tih sastanaka Sindikat nije iznio svoje konkretne zahtjeve" navodi se u saopćenju Ministarstva zdravstva TK.

U saopćenju se se osvrnuli i na zahtjev Strukovnog sindikata, a to je potpisivanje kolektivnog ugovora.

"Ugovor još nije potpisan ni na federalnom nivou, a to je preduslov za potpisivanje kolektivnog ugovora na kantonalnom nivou, te je samim tim bezrazložan štrajk i pritisak na kantonalni nivo vlasti. Obzirom da dr. Zajid u svojim istupima kritikuje jedino i isključivo Vladu Tuzlanskog kantona, ovim putem ističemo da je Vlada sa Nezavisnim strukovnim sindikatom radnika zaposlenih u zdravstvu u februaru tekuće godine prva u FBiH potpisala Kolektivni ugovor i time u značajnoj mjeri popravila standard svih zaposlenika u zdravstvu. Svoju neupućenost u stanje u Tuzlanskom kantonu dr. Zajid demonstrira i izjavom da Vlada devastira zdravstvo i zdravstveni kadar u kantonu" navode u Ministarstvu zdravstva TK.

Ističu i da je u protekle tri godine jedino je u Tuzlanskom kantonu pokrenut program finansiranja upošljavanja ljekara koji se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje i ovim programom priliku za posao dobilo je 75 mladih ljekara.

"Kapitalne investicije u zdravstvene ustanove kojima je Vlada osnivač u protekle tri godine mjere se milionima KM. Od oko 7 miliona KM, koliko iznose kapitalne investicije izvršene u protekle tri godine na Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, oko 3,3 miliona izdvojila je Vlada Tuzlanskog kantona iz budžetskih sredstava našeg kantona. U Tuzlanskom kantonu je zabilježen najmanji broj zdravstvenih radnika koji su napustili Bosnu i Hercegovinu. O odnosu Vlade prema uposlenicima u ovoj grani najbolje govori stav i odnos kojeg Vlada njeguje sa Nezavisnim strukovnim sindikatom radnika zaposlenih u zdravstvu koji okuplja koji okuplja 4.200 osoba, od ukupno 5.300 zaposlenih u zdravstvu TK. S druge strane Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona okuplja oko 900 uposlenika, što ne čini 30 posto zaposlenih u ovoj oblasti, a što je prema Zakonu o radu FBiH donja granica za reprezentativnost" navodi se, između ostalog u saopćenju.

U svom saopćenju, Vlada kantona, kao što je to uradila i na jednoj od zadnjih sjednica Vlade, poziva Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije da, kao manjinski sindikat u oblasti zdravstva, svoja prava traži kroz saradnju sa većinskim sindikatom.

"Na kraju ističemo, da smo kao Vlada svjesni potrebe za povećanjem primanja ljekara i uposlenika u drugim oblastima, ali svi moramo biti solidarni, sagledati stanje u okruženju i ponašati se u skladu sa prostorom gdje živimo. Nažalost Bosna i Hercegovina se ne može po visini primanja, koja se ljekarima nude za rad, takmičiti sa zemljama zapadne Europe. Ukupna mjesečna primanja ljekara na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, se kreću u rasponu od 1.400,00 KM za ljekara koji se tek po prvi puta zapošljava, pa do 3.300,00 KM za specijalistu sa akademskim zvanjima. Iako su po visini jedna od najviših u Federaciji BiH, smatramo da ona nisu na nivou koji to ljekari zaslužuju, ali su maksimum mogućnosti kojeg u ovom momentu, kao Vlada možemo ponuditi" zaključeno je u saopćenju.

(Bportal.ba/Faktor)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>