Regija Regija i Svijet Regija i Svijet

Vlada RH izdvaja gotovo 26 miliona kuna za projekte i programe Hrvata u BiH

“Briga o Hrvatima u BiH kao jednakopravnom i konstitutivnom narodu, odgovorna politika prema BiH kao susjednoj, prijateljskoj i suverenoj državi ogleda se i kroz podršku programima i projektima od interesa za hrvatski narod”.

Za projekte i programe od interesa za Hrvate u BiH ove će godine iz hrvatskog budžeta biti izdvojeno 25,8 miliona kuna, što je 1,8 miliona više nego lani, najavljeno je u četvrtak na sjednici hrvatske vlade koja je osnovala Povjerenstvo za koordinaciju i financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u BiH u 2019.

“Briga o Hrvatima u BiH kao jednakopravnom i konstitutivnom narodu, odgovorna politika prema BiH kao susjednoj, prijateljskoj i suverenoj državi ogleda se i kroz podršku programima i projektima od interesa za hrvatski narod”, istaknuo je državni sekretar Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas.

U tu je svrhu, naglasio je, u budžetu za ovu godinu izdvojeno 25,8 miliona kuna što je povećanje od 7,5 posto, odnosno 1,8 miliona kuna više u odnosu na prošlu godinu.

Hrvatski premijer Andrej Plenković dodao je kako se projektima i programima koji će se financirati iz budžeta pomaže zaštiti identiteta Hrvata u BiH kao ravnopravnog i konstitutivnog naroda.

Povjerenstvo će razmotriti sve programe i projekte pristigle na javni poziv te Vladi podnijeti prijedlog temeljem kojeg će ona donijeti odluku o raspodjeli sredstava, javlja Hina.

(Bportal.ba/Fena)

Podijeli na društvene mreže!