Regija Regija i Svijet

Vlada i predsjednica RH: Šešelju je najveća kazna nezavisna Hrvatska i slom Velike Srbije

Odluka predsjednika Hrvatskog sabora o prekidu službene posjete Srbiji bio je jedini mogući odgovor na divljaštvo osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja. Njegovo gaženje hrvatske zastave izraz je nemoći predvodnika poražene zločinačke politike koja je donijela mnoga zla hrvatskom narodu, uključujući Hrvatima u Vojvodini. Njemu i takvima najveća je kazna postojanje nezavisne hrvatske države i potpuni slom projekta velike Srbije. Pozdravljam reakciju najviših dužnosnika Republike Srbije i izražavam nadu da ovaj događaj neće pokvariti napredak u odnosima naših država, koji smo postigli u posljednjih nekoliko mjeseci, navodi se u saopćenju Ureda predsjednice Republike Hrvatske.

Hrvatska vlada osuđuje neciviliziran i neprihvatljiv čin Vojislava Šešelja, gaženje hrvatske zastave, nepoštivanje hrvatskih simbola te vrijeđanje članova hrvatskog saborskog izaslanstva i drugog čovjeka Republike Hrvatske Gordana Jandrokovića, kazala je Hini glasnogovornica Vlade Sunčana Glavak.

Izaslanstvo Hrvatskoga sabora predvođeno predsjednikom Gordanom Jandrokovićem odlučilo je u srijedu prekinuti službenu posjetu Republici Srbiji nakon incidenta koji je izazvao predsjednik Srpske radikalne stranke i zastupnik u Narodnoj skupštini Srbije Vojislav Šešelj.

Predsjednik vlade Andrej Plenković razgovarao je s Jandrokovićem i najoštrije su osudili neprihvatljiv i neciviliziran čin Vojislava Šešelja i vrijeđanje hrvatskih simbola. Odlučeno je da se cijela delegacija vraća u Hrvatsku, objavila je vlada.

Šešelj je na ulazu u Narodnu skupštinu zajedno s još jednim radikalnim zastupnikom Filipom Stojanovićem oskrnavio hrvatsku državnu zastavu, a nakon toga je članovima hrvatskog izaslanstva uputio uvredljive poruke prolazeći pokraj njih.

“Unatoč vrlo dobrom početku službenoga posjeta i opredijeljenosti da napravimo najbolje za unaprjeđenje odnosa dviju država, zbog ovoga čina kojim je grubo povrijeđeno dostojanstvo Republike Hrvatske i Hrvatskoga sabora, prekinuli smo posjet”, naglašava se u saborskom saopćenju kojim je objavljen prekid Jandrokovićeve posjete.

On je danas popodne trebao prisustvovati otvaranju predstavništva HGK u Beogradu, a sutra se sastati sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i potom posjetiti vojvođanske Hrvate u Subotici.

Predsjednica srbijanskog parlamenta Maja Gojković, s kojom se Jandroković sastao jutros, u međuvremenu je najoštrije osudila “brutalni pokušaj” Vojislava Šešelja da ugrozi dostojanstvo Skupštine Srbije i izaslanstva Hrvatskog Sabora, javlja Beta.

“Iskazano nepoštovanje prema državnim simbolima Hrvatske, čija se izaslanstvo na čelu sa predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem nalazi u prvom, povijesnom posjetu Srbiji, nedopustivo je i uvreda je i za srpski narod koji se diči tradicijom gostoprimstva”, istaknula je Gojković u saopćenju.

Srpska radikalna stranka sama se ranije ‘pohvalila’ na svojim mrežnim stranicama da je Šešelj, koji je nedavno u Haagu osuđen na deset godina zatvora zbog protjerivanja Hrvata iz vojvođanskih Hrtkovaca, ispred Skupštine Srbije “zgazio hrvatsku zastavu” i psovao saborsko izaslanstvo.

(Bportal.ba/Vijesti.ba)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši