BiH Vijesti Vijesti

Vlada FBiH poručuje Sindikatu: Okončajte izborni proces

Posljednji u nizu takvih istupa je i današnje otvoreno pismo SSSBiH međunarodnim organizacijama u kojem je navedeno „da Vlada FBiH grubo krši konvencije Međunarodne organizacije rada (MOR) koje je BiH ratifikovala, prvenstveno Konvenciju 87. o slobodi udruživanja i zaštiti prava na organizovanje i Konvencije 98. o pravu na organizovanje i kolektivno pregovaranje”.

Nevjerovatno je i da je, kao tobožnji dokaz za ovu tvrdnju, navedeno da se Vlada FBiH “direktno umiješala u unutrašnje funkcionisanje sindikata kada je dopisom od 7. marta 2018. obavijestila predsjedavajućeg Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju FBiH da nisu stečeni uslovi za održavanje sjednice ESV-a i u kojem zahtijevaju da ona bude otkazana jer je u toku izbor rukovodstva SSSBiH”.

Prava je istina da je predsjedavajući ESV-a sazvao sjednicu Kolegija ESV-a, a ne kompletnog Ekonomsko-socijalnog vijeća, pa stoga sjednica ovog tijela nije ni mogla biti otkazana, kao što je krivo navedeno u pomenutom pismu SSSBiH.

Svi koji poznaju funkcioniranje i društvene procese znaju da Vlada FBiH nema nikakvih instrumenata da učestvuje, a posebno utiče u izbornim procesima Saveza samostalnih sindikata BiH, kojeg čine 24 granska sindikata.

Zato posebno začuđuje i tvrdnja da Vlada FBiH nastoji “da na čelo SSSBiH postavi poslušnike koji joj se neće suprotstavljati, u namjeri da dodatno uništava radnička prava”. Međutim, istina je da se socijalni dijalog u FBiH nesmetano odvija jer je u toku drugi krug pregovora za zaključenje granskih kolektivnih ugovora.

– Podsjećamo da je ova Vlada Federacije do sada učestvovala u radu najvećeg broja sjednica ESV-a od svih prethodnih i zaključila najviše kolektivnih ugovora kojima se na najefikasniji način štite prava radnika. Time je, na najbolji način, dokazala svoju opredijeljenost da unapređuje radnička prava, čemu je doprinio i novi Zakon o radu – citat je iz saopćenja.

Federalna vlada poziva Savez samostalnih sindikata BiH da, umjesto neutemeljenih optužbi na njen račun, u što kraćem roku i u skladu sa zahtjevima najvećeg broja granskih sindikata i svog članstva, okonča izborni proces nastavkom Kongresa koji je grubo prekinut napuštanjem od onih čelnika koji potpisuju ovo pismo, te na taj način otklone dilemu u javnosti ko su legitimni predstavnici ove organizacije, navodi također Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

(Bportal.ba/Vijesti.ba)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši