BiH Izdvojeno Izdvojeno Vijesti Vijesti

Vijećnica kao simbol otpora agresoru, danas ljepša nego ikad

U noći sa 25. na 26. avgust 1992. godine bombardovana je sarajevska Vijećnica od strane JNA i Vojske Republike Srpske. Vatrena stihija progutala je dva miliona knjiga i 300 rukopisa neprocjenjive vrijednosti. Jedan od najljepših i najreprezentativnijih sarajevskih objekata iz austrougarskog perioda, sagrađen 1894. godine, izgorio je do temelja. Plamen je za nekoliko sati progutao arhiv Nacionalne i Univerzitetske biblioteke BiH koje je građanima bilo dostupno blizu pola stoljeća.

Vatrogasci su bezuspješno pokušavali ugasiti vatru, dok su građani iznosili knjige i pokušavali spasiti barem dio arhiva.

Obnova Vijećnice trajala je od 1996. godine pa sve do 2014. kada je 9. maja te godine svečano otvorena za javnost na Dan pobjede nad fašizmom.

Kompletna rekonstrukcija je urađena po originalnoj dokumentaciji. Danas se Vijećnica koristi u svečanim prilikama na državnom i gradskom nivou, za promociju događaja iz kulture, umjetnosti i privrede, uz stalnu i povremene muzejske postavke, redovne sjednice Gradskog vijeća, a nezaobilazna je u turističkim turama.

(Bportal.ba/Patria)

Podijeli na društvene mreže!