Vijeće ministara BiH usvojilo Strategiju ruralnog razvoja

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je na današnjoj sjednici u Sarajevu Strategiju ruralnog razvoja za period od 2018. do 2021. godine koja daje šansu da BiH dobije značajna sredstva iz fondova Evropske unije, potvrdio je danas na pres-konferenciji predsjedavajući Vijeća Denis Zvizdić.

vijece_ministara

Na usvajanje ovog dokumenta čekalo se zbog nedostavljanja mišljenja o Strategiji iz Republike Srpske. Strategija podrazumijeva siguran pristup fondovima Evropske unije i dobijanje, za početak, 30 miliona eura bespovratnih sredstava koji će biti iskorišteni isključivo za ruralni razvoj.

Zvizdić je kazao da će se domaćim poljoprivrednim proizvođačima otvoriti mogućnost da u narednim godinama dobiju milionska sredstava.

Ministar vasnjke trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović usvajanje ovog dokumenta nazvao je najvažnijom odlukom koju je Vijeće ministara donijelo u posljednjih godinu dana, a najvažniji je to dokument za poljoprivredu u posljednjih deset godina.

Najavio je da će on pomoći planiranju i programiranju poljoprivrede u svim dijelovima zemlja te je zahvalio svima koji su omogućili usvajanje ovog dokumenta.

(Bportal.ba/Fena)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>