Fudbal Slider Sport

VIDEO/FOTO Prije 25 godina zaigrali su u Njemačkoj: Ljiljane su nosili Baka, Pape, Meša, Katana…

Bio je to drugi, doduše, nezvanični meč, selekcije zemlje kojom je u to vrijeme harao agresorski rat. Trinaest dana ranije Ljiljani su imali premijerni nastup.

Nakon što izabranici selektora Mirsada Fazlagića 9. marta na KRC Stadionu s 3:1 savladali belgijski Genk, koji je bio sjajan domaćin našim reprezentativcima zahvaljujući rahmetli Suvadu Katani, u susretu humanitarnog karaktera odigranom u Koblenzu poraženi su od K'lauterna s 4:1.

Iako su oba susreta odigrana u veoma kratkom periodu, nekako svi više pamte susret iz Njemačke, a razlog za to vjerovatno leži u činjenici da je utakmicu iz Koblenza direktno prenosio sada već kultni njemački kanal – DSF.

Rezultat je svakako bio u drugom planu. Njavažnije je bilo Bosnu i Hercegovini predstaviti u pravom svjetlu, u nekoj pozitivnijoj priči koja nije isključivo u vezi s ratom.

Zbog ratnih dešavanja utakmici protiv Genk nije prisustvovao tadašnji selektor Fazlagić, ali je u Njemačku uspio stići preko Hrvatske i s klupe predvoditi tim sačinjen od sjajnih igrača.

Iako nismo bili priznati od FIFA-e i UEFA-e, u Nogometni savez BiH je u septembru 1992. godine stigao “papir” iz Zuricha, kojim se reprezentaciji naše zemlje odobrava odigravanje prijateljskih utakmica, uz dodatno odobrenje fudbalskog saveza zemlje na čijem tlu se igrala utakmica.

– Taj papir je bio od velikog značaja za naš fudbal. No, cijelokupna organizacija je bila izuzetno teška. Ne biste vjerovali koliko teška ukoliko bih vam sada pričao – kazao je u jednoj od ranijih izjava za Faktor prvi predsjednik NSBiH Jusuf Pušina.

Tadašnji prvi čovjek saveza kazao je da u vrijeme odigravanja utakmica s Genkom, a potom i s Kaiserslauternom NSBiH nije imao nikakvu institucionalnu podršku, već da se isključivo sve svodilo na ličnu pomoć pojedinaca.

Velika imena bh. fudbala, od kojih su se kasnije brojni otisnuli u trenerske vode, tada su bila na zalasku svojih karijera.

Na terenu, s kapitenskom trakom oko ruke, predovodio ih je Blaž Baka Slišković. Bila je to ekipa u kojoj su igrali Safet Sušić, Mehmed Baždarević, Faruk Hadžibegić, Haris Škoro, Suvad Katana, Davor Jozić, Predrag Jurić, Enver Lugušić i to su imena koja su imala veliku težinu u nekadašnjem jugoslovenskom fudbalu, a bili su i reprezentativci države koja je imala ulogu agresora na rodnu im grudu.

Oprema i kvalitet dresova bili su apsolutno nevažni, preovladavala je želja za promocijom jedine im domovine Bosne i Hercegovine.

Vrijedi napomenuti da je sav prihod od utakmica namijenjen za pomoć Bosni i Hercegovini, a pred početak utakmice upravo je Blažu Sliškoviću dodijeljen ček od 10.000 njemačkih maraka. Baka ga je preuzeo zajedno s Demirom Hotićem, jednim od najzaslužnijih što smo sparingovali s K'lauternom.

– Zahvaljujem se svima u ime cijelog tima što će se ova utakmica uopće odigrati, baš kao i onima koji su donirali određena novčana sredstva za jednu dječiju bolnicu. Sve ovo mnogo nam znači – rekao je Hotić pred početak utakmice koja je definitivno duboko urezana u historiju bh. fudbala.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši